Skip to main content
DA / EN

Hvad har elektroner nogensinde gjort for os?

Det er bedst, at de hopper.

Af Birgitte Svennevig, , 18-06-2018

Hele tiden hopper elektroner rundt inde i vores celler. Hvad hvis vi kunne kontrollere dem? Hvis vi kunne stoppe dem helt eller ændre deres retning?

Det ville give os ekstrem kontrol over vores kroppe og alle andre levende organismer: Vi kunne beordre vores celler til at leve længere og dermed forlænge vores liv. Vi kunne dræbe skadelige eller dødelige celler og helbrede kræft.

Denne film viser dig, hvordan elektroner hopper i en celle 10.000.000.000.000 gange hvert sekund. Credit: Ilia Solov'yov.

roteiner på molekylært niveau

- Vi er slet ikke i nærheden af at kunne noget af dette på nuværende tidspunkt. Men i fremtiden ... jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle blive muligt en dag, siger beregningsfysiker Ilia Solov'yov, SDU.

Solov’yovs forskning går ud på at studere, hvad der sker inde i vores proteiner på molekylært niveau. Dette forskningsfelt hedder computational biophysics, og i takt med, at vi konstant udvikler ny teknologi og øger vores computerkraft, bevæger denne forskning sig tættere på et gennembrud.

Ilia Solov'yov er leder af forskergruppen Quantum Biology and Computational Physics Group på SDU. Gruppens nyeste videnskabelige artikel handler om elektronoverførsel i proteiner fra en frøcelle.


Redaktionen afsluttet: 18.06.2018