Skip to main content

Nyt studie i FLASH undersøger, om mælkesyrebakterier kan påvirke arvæv i leveren

27.06.2019

PROFERMIN-studiet er et lodtrækningsstudie, hvor vi undersøger to ernæringsdrikkes effekt på alkoholrelateret arvæv i leveren. Den ene drik (Profermin®) indeholder probiotika bestående af mælkesyrebakterier og den anden drik (Fresubin®) indeholder en optimal sammensætning af ernæring og protein, anbefalet til kronisk syge. Deltagerne er med i studiet i 24 uger, ca. seks måneder.

 

Teorien bag studiet er, at mennesker med kronisk leversygdom har en ændret tarmflora sammenlignet med lever-raske mennesker. Populært sagt er der færre gavnlige bakterier. Forskning tyder på, at bakterierne i tarmen hos mennesker med kronisk leversygdom kan frigive skadelige stoffer, der transporteres til leveren, hvor de fremmer udviklingen af arvæv. Mennesker med kronisk leversygdom har også brug for mere og bedre ernæring, end raske. Det har de, fordi slimhinden i tarmen ikke fungerer optimalt og fordi kroppen forbrænder protein. Alt i alt kan en god ernæring og tarmflora måske dæmpe den arvævsproces der kan ses i leveren efter langvarigt alkoholindtag.

Deltagerne skal indtage den ernæringsdrik de ved lodtrækning bliver tildelt gennem 24 uger og undervejs får de bl.a. lavet ultralydsscanning og fibroscanning af leveren, blodprøver og leverbiopsi. Derudover har de gennem studiet tæt kommunikation og opfølgning med projekts medarbejdere, der bl.a. inkluderer den projektansvarlige læge samt en klinisk diætist.

 

Vores diætist hjælper deltagerne med at kortlægge deres kostsammensætning og -indtag før studiestart og hjælper deltagerne med at holde eventuelle bivirkninger fra døren og med at spise så hensigtsmæssigt som muligt mens de indtager ernæringsdrikken. Dette gør hun ved at have samtaler og telefonsamtaler med alle deltagere på hyppig basis.

 

Vi glæder os til at fortsætte med at inkludere deltagere til studiet, og er du interesseret og har alkoholrelateret arvæv i leveren, er du velkommen til at kontakte projektansvarlig læge Suganya Jacobsen.

 

Suganya Jacobsen med ProferminPROFERMIN studiet er en del af GALAXY studiet, der er finansieret af EU/H2020 (bevillingsnr. 668031)

 

Ønsker du at deltage? Kontakt Suganya Jacobsen på mobil 2917 6951 eller mail:

Mail

Foto af Profermin