Skip to main content

Litteratur

To skønlitterære forfattere flytter ind på SDU

De anmelderroste forfattere Glenn Bech og Rasmus Daugbjerg bliver begge writer-in-residence på Syddansk Universitet.

Af Caroline Zoffmann Jessen, , 09-01-2024

Det er tredje gang, Syddansk Universitet kan byde velkommen til skønlitterære forfattere på writer-in-residence-ophold. Både Glenn Bech og Rasmus Daugbjerg har modtaget et toårigt arbejdslegat af VELUX FONDEN.

Formålet med writer-in-residence er, at styrke dansk skønlitteratur ved give talentfulde forfattere mulighed for at koncentrere sig om deres litterære arbejde og at skabe rum til gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende på danske universiteter.

Forfatter Glenn Bech

Glenn Bech debuterede i 2021 med den anmelderroste erindringsbog, 'Farskibet'. I 2022 udgav han bogen 'Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet', som han modtog Politikens Litteraturpris for.

Glenn Bech, som bliver tilknyttet Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber siger om muligheden:
- Et samarbejde med SDU, hvor jeg er omringet af kloge og engagerede undervisere, som er specialiserede i emnet; klassesamfundet i dansk litteratur, kan uden tvivl udvikle min kreative praksis og mit forfatterskab, og jeg er meget taknemmelig for muligheden. Jeg har en masse spørgsmål, og de har formodentlig en masse svar - og omvendt. Jeg glæder mig til at sparre og vejlede og også modtage vejledning, og til at møde de studerende såvel som underviserne’.

Forfatter Rasmus Daugbjerg

Rasmus Daubjerg debuterede med romanen 'Rygtet' i 2021 og udgav 'Trold' i 2022. Han modtog Michael Strunge-prisen i 2023. Rasmus Daubjergs forfatterskab er inspireret af eventyr og sagn, og beskæftiger sig med spørgsmål om frygt og om menneskers forhold til og frygt for den uregerlige natur.
Rasmus Daugbjerg, som også bliver tilknyttet Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber fortæller:
- Jeg føler, at en drøm er gået i opfyldelse. Det er en luksus at få lov til at arbejde sammen med forskere, der beskæftiger sig med eventyret som en samfundsvendt og vigtig genre. Eventyret er både levende i sig selv, og det er et af de klareste spejle, vi har til at reflektere over verden. Jeg håber at blive overrasket og inspireret og glæder mig til at se, hvordan min skrift kan inspirere den anden vej. Et samarbejde, hvor viden flyder, forvandler sig, muterer mellem fagområder.

Skønlitteratur og videnskab under samme tag

Fælles for alle forfatterne, der er en del af writer-in-residence-tiltaget er, at de har debuteret for mindre end ti år siden, og har et højt, anerkendt kunstnerisk niveau.
- Litteratur er med til at udtrykke, forme og udvikle identitet, sammenhængskraft og medborgerskab i vores samfund. Vi har etableret programmet, Litteratur og humanvidenskab i dialog, i samarbejde med forfattere og forskningsmiljøer i håb om at bidrage til at styrke skønlitteraturen og bane vejen for nye litterære gennembrud i et kreativt møde mellem kunst og videnskab, fortæller Henrik Tronier, der er programchef for human- og samfundsvidenskabelig forskning og kultur i VELUX FONDEN.

Hvad er en writer-in-residence?

I VELUX FONDENs program, Litteratur og humanvidenskab i dialog, er en writer-in-residence en skønlitterær forfatter, som midlertidigt rykker ind på et universitet. Her får forfatteren tid og plads til at fokusere på sin kunstneriske udvikling og arbejdet med egne værker. Samtidig har forfatteren, sammen med en tilknyttet forsker, udarbejdet en samarbejdsaftale om forfatterens bidrag i fx undervisning og forskningsaktiviteter til gensidigt udbytte og inspiration.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 09.01.2024