Skip to main content
SDU Climate Cluster

Nyheder

 • 21.05.2024

  CUHRE Ecoliteracy Spring Lecture by Sean Blenkinsop

 • 07.05.2024

  Hvorfor nøler vi, når det gælder ny grøn teknologi?

  Verden har brug for nye, grønne teknologier for at afbøde klimakrisen, men vi er ikke altid gode til at tage dem i brug. Denne nølen er et problem, som vi bliver nødt til at forholde os til, mener SDU-forsker Kerstin Fischer.

 • 12.04.2024

  Nye ph.d. projekter i SDU Climate Cluster

  Folkelig opbakning til klimaløsninger, energibesparelse i sportshaller, mere effektiv PtX, større CO2-optag i havene og bedre udnyttelse af landarealer er emnerne for de nye ph.d.-projekter, der har fået støtte fra SDU Climate Cluster.

 • 23.03.2024

  Global opvarmning: Dyr parrer sig oftere, når det er varmt

  Gør klimaforandringer det lettere eller sværere for dyr og planter at formere sig? Det findes der ikke noget enkelt svar på. Flere studier peger dog på, at dyr parrer sig oftere, når vejret bliver varmere. Men det betyder ikke nødvendigvis, at de får flere unger, eller at ungernes chancer for at overleve er gode. Hvordan hænger det sammen?

 • 15.03.2024

  Ny indendørs solcelleteknologi kan lægge AA-batterier i graven

  Forskere ved SDU har udviklet en solcelleteknologi, der vil overflødiggøre AA, AAA og knapcellebatterier. Prototypen er klar, og forskerne satser på at kunne producere 5.000 enheder om dagen inden for et år. De er nu på jagt efter erhvervsfolk, der kan hjælpe dem ind på markedet.

 • 06.02.2024

  Samarbejde om Odense Fjord og Fyn skal inspirere andre EU-lande

  Flere forskere fra SDU er med i nyt EU-projekt, der skal finde gode løsninger på bedre vandmiljø og klimatilpasning til hele Europa

 • 29.01.2024

  10 SDU-forskere blandt 2023’s mest citerede

  DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2023’s top-50 liste er der ti forskere fra SDU at finde.

 • 03.01.2024

  Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart

  Kødannelse uden for havne er et udbredt og CO-udledende problem i shippingbranchen. Nyt internationalt forskningsprojekt skal - med en EU-bevilling på knap 56 millioner kroner - finde en løsning.

 • 24.12.2023

  Mød SCC elitecenter SOLEN

  I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her SOLEN.

 • 15.12.2023

  Mød SCC elitecenter CUHRE

  I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her CUHRE.

 • 14.12.2023

  SCC søger to projektledere

  To projektledere med stærke samarbejds- og kommunikationskompetencer søges til SDU Climate Cluster

 • 10.12.2023

  Mød SCC elitecenter Aqua-NbS

  I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her Aqua-NbS.

 • 08.12.2023

  3 nye projekter modtager fast track støtte

  SDU Climate Cluster støtter tre nye projekter, der vil bidrage til bedre folkesundhed i Indien, blødere smør og flødeost samt nedbrydningen af barrierer for Power To X

 • 06.12.2023

  Forskning i marin naturgenopretning

  Erik Kristensen, biolog på SDU, har fået millioner til at forske i marin naturgenopretning. Det indbefatter stenrev, muslingebanker, ny sandbund og ålegræs.

 • 04.12.2023

  Mød SCC elitecenter PACA

  I løbet af december kan du gennem fire små videoer blive klogere på de fire nye elitecentres forskningsfokus, her PACA.

 • 01.12.2023

  Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2

  Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.

 • 30.11.2023

  Hvordan passes der bedst på Guds grønne jord?

  Religiøse miljøbevægelser etableres verden over, også inden for islam. Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget godt 6 millioner kroner til et projekt, der undersøger sammenhængen mellem islam, natur og miljø.

 • 24.11.2023

  Vi skal have mere tang på menuen i Nordeuropa

  Tang og alger er et bæredygtigt og sundt alternativ til animalske fødevarer, og der er rigeligt af det i havene omkring os. Et nyt tysk/dansk projekt, ledet af SDU, har fået ca. 14 mio. kr. til at gøre forbrugerne mere interesserede i at spise tang alger og at gøre produkterne mere tilgængelig for forbrugerne.

 • 22.11.2023

  Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste

  EU's Interreg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen

 • 20.11.2023

  Robot kan gøre livet lettere for vinbønder - og måske vinen endnu bedre

  Forskere fra SDU arbejder sammen med Newtec og Capra Robotics på at udvikle en teknologi, der kan hjælpe vinbønder med at vurdere, hvornår druerne i marken er klar til høst. Tidligere i år var de på Kimesbjerggaard Vingård lidt uden for Faaborg for at afprøve den.

 • 13.11.2023

  3 millioner kroner til projekt, der skal styrke gymnasieelevers engagement i klima- og miljøspørgsmål

  De nyeste rapporter om klimaforandringer fra FN's IPCC-panel har vist, at når unge er engagerede i klimaspørgsmål, påvirker det politikerne, så de i højere grad i støtter tiltag, der bekæmper klimaforandringer.

 • 13.11.2023

  Lad os lege fremtiden

  3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, der vil engagere unge i klimaproblematikker via rollespil.

 • 09.11.2023

  Rige landes forskning har skævvredet vores viden om planter

  Der findes mange databaser med informationer om klodens planter, og dem bruger forskerne til fx at beregne, hvordan planter vil reagere på klimaforandringerne. Men verdens plantedata er fortrinsvis indsamlet i og af rige lande, mens det er småt med data om planter i fattige og tropiske egne af verden. Det er et problem, advarer biologer i nyt studie.

 • 08.11.2023

  C-vitamin booster ikke kun dit immunsystem, men også solceller

  C-vitamin er kendt for sin afgørende rolle i vores kroppe, hvor den styrker vores immunsystem og generelle sundhed, men nu træder vitaminet også ind i rampelyset for at styrke effektiviteten og holdbarheden af solceller. En ny videnskabelig artikel med Vida Engmann fra SDU CAPE som medforfatter fortæller om C-vitaminers gavnlige effekter for organiske solceller.

 • 26.10.2023

  Nyt studie: Unge forestiller sig en dystopisk fremtid

  Hvis man skal tro fynske gymnasieelever, bliver livet i 2060 alt andet end trygt og behageligt. I en række noveller tegner 2/3 af undersøgelsens 152 deltagende unge et dystopisk fremtidsbillede.

 • 26.10.2023

  Pukkelhvalen Frodo på eventyr

  Nyt studie bekræfter, at pukkelhvaler oftest vender tilbage til de samme føde- og ynglepladser på deres årlige vandringer gennem verdenshavene. Men så er der Frodo; han svømmede ikke tilbage til det samme sted, men havnede 11.261 km derfra.

 • 25.10.2023

  Byggeriet har brug for nye løsninger

  Christian Koch har i mere end 20 år arbejdet med udvikling af byggeriet. Nu er han startet som sektionsleder på Civil and Architectural Engineering på Syddansk Universitet. Mød ham her.

 • 23.10.2023

  Slut med trafikpropper? SDU-professor har udviklet AI-styret trafiksignal, der kan reducere CO2-udledning, støj og brændstofforbrug

  I dag bliver trafiklys som regel indstillet til at skifte efter nogle faste tidsintervaller, men det kan gøres meget smartere med kunstig intelligens, der løbende kan forudsige trafikkens udvikling og tilpasse lysene derefter. Professor Sadok Ben Yahia fra Syddansk Universitet har udviklet et nyt system, der i en simuleret test giver bemærkelsesværdigt gode resultater.

 • 11.10.2023

  Støtte til instrumenter og udstyr, der kan hjælpe SDU’s forskere i deres klimarelaterede forskning

  Biobrændsel, kunstige rev til havets fisk, mere holdbare tekstiler og algers reaktion på klimaforandringerne er nogle af de emner, som der forskes i på SDU, og som nu får støtte til videnskabeligt udstyr.

 • 02.10.2023

  Indendørs solpaneler kan gøre små batterier overflødige

  SDU's nye translationelle postdoc Bhushan Patil vil udskifte batterier i små enheder som ure og tastaturer med solceller, der opsamler energi fra indendørs lys i boliger og kontorer.

 • 25.09.2023

  Økosystemerne er for alvor kollapset i de danske fjorde

  Ifølge Mogens Flindt, biolog på SDU, er der sket et kollaps i økosystemet i de danske fjorde, og synderen er iltsvind.

 • 07.09.2023

  Ny ekspertgruppe vil adressere truslen fra invasive arter i marine økosystemer

  Invasive arter – det kan være både planter og dyr - er en alvorlig trussel mod biodiversiteten, har FN slået fast. Det får nu en gruppe SDU-forskere til at danne en ekspertgruppe.

 • 07.09.2023

  SDU’s kvanteforskning er i verdensklasse

  To nye analyser fra Danmarks Grundforskningsfond dokumenterer, at SDU’s kvanteforskning står stærkt i den internationale konkurrence.

 • 28.08.2023

  Delfinerne kommer!

  Øresvin og spækhuggere finder oftere og oftere vej til danske farvande. Samtidig ønsker vi at bygge gigantiske vindmølleparker til havs. Er der plads til både flere havpattedyr og flere vindmølleparker?

 • 25.08.2023

  Ønsker du en opdatering på klimaforandringer?

  Så tilmeld dig den gratis online webinarrække Climate Thursdays

 • 24.08.2023

  Vi behøver ikke mere viden om vores CO<sub>2</sub>-aftryk

  At foretage præcise målinger er en vigtig del af videnskaben, så det er ikke overraskende, at videnskabelige institutioner er begyndt at dokumentere deres CO<sub>2</sub>-udslip. Det er dog afgørende at komme videre end det – det er afgørende at begynde at handle. Selv uden et perfekt evidensgrundlag kan forskere og institutioner gøre noget, som kan føre til varige forandringer, argumenterer Astrid Eichhorn i denne kronik.

 • 17.08.2023

  Forskere finder 20.000 år gammelt refugium for spækhuggere i nordlige Stillehav

  Under sidste istid måtte spækhuggere forlade deres levesteder og søge mod isfrit vand. Nogle af dem fandt et refugium ved Japan, og deres efterkommere har levet der lige siden. Nyt studie af spækhuggernes kolonisering af nordlige Stillehav bidrager til forståelsen af deres komplekse sociale liv.

 • 16.07.2023

  Nyt forskningsprojekt vil hjælpe tv- og filmindustrien til at blive grønnere

  Det koster mange tons CO2 at producere film og tv. Men det behøver det ikke, og nu vil et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan det bliver overskueligt at lave mere bæredygtige produktioner.

 • 29.06.2023

  SDU’s Bæredygtighedsrapport 2022

  Efter bestyrelsen på Syddansk Universitet gjorde FN's 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling til omdrejningspunkt for den fortsatte udvikling af universitetet, er det vigtigt at gøre status over det arbejde, der efterfølgende er fundet sted. Dette kan du læse om i SDU's Bæredygtighedsrapport.

 • 29.06.2023

  En grænseregion på tærsklen til omstilling

  Hvad er status på det grænseoverskridende samarbejde omkring den grønne omstilling? Og hvad skal der til for, at den dansk-tyske grænseregion kan udfolde sit store potentiale? Det belyser Dorte Jagetic Andersen og Søren Tinning i denne kronik.

 • 23.06.2023

  Nyt elitecenter vil have økodannelse ind i skolerne

  Økodannelse er at bruge vores viden om bæredygtighed og natur til at agere i den klimakrise, som verden står midt i. Den er der for lidt af i det formelle uddannelsessystem, mener lederen af SDU’s nye elitecenter, CUHRE.

 • 14.06.2023

  Religioners fortællinger er med til at danne rammerne om vores kultur og naturforståelse

  Hvordan forstår vi mælkebøtten? Er der forskel på, hvordan vi forholder os til naturen afhængig af kultur og religion? Kan popkultur have indflydelse på vores forståelse af andres religioner? Er aktivisme det samme som religiøs overbevisning? Lektor på Religionsstudier, Laura Feldt, forklarer, hvordan religion kan ses som et kulturfænomen, og hvordan det kan have betydning for vores biodiversitet

 • 08.06.2023

  Nyt elitecenter: Hvis vi skal klare klimakrisen, skal vi ændre vores narrativer

  I hele menneskehedens historie har vi placeret os selv i centrum af verden, og vores idealer har været vækst og rigdom, siger lederen af det nye elitecenter under SDU Climate Cluster, PACA. Der er brug for nye narrativer, mener hun.

 • 25.05.2023

  Støtte til forskningsinfrastruktur

  De første beløb fra den af SCC’s puljer, der skal støtte forskeres indkøb af udstyr og anden infrastruktur, er nu uddelt. Tre projekter har indtil videre fået bevillinger. Næste deadline for at søge er 1. september 2023.

 • 23.05.2023

  Ny kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plastikmaterialer

  Et dansk trekløver udvikler super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i vores plastikaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastikgenanvendelse.

 • 22.05.2023

  Er du klar til vandmænd i alkohol og gærede bønner?

  Vi er nødt til at producere mad på nye måder, mener SDU-forsker Mathias Porsmose Clausen, som har udviklet knasende sprøde vandmænd fra Kerteminde Fjord.

 • 11.05.2023

  Mirakelmageren ålegræs bliver plantet i Lillebælt

  Forurening og sygdom har gjort livet svært for ålegræs. Derfor planter man over hele landet nyt. Ålegræs optager CO2 og lagrer det i havbunden

 • 09.05.2023

  Nye ph.d. projekter i SDU Climate Cluster

  Ost, industriplastik, dyrefoder, medievaner og rev er nogle af de emner, som disse nye ph.d.-projekter skal have fokus på.

 • 09.05.2023

  6 nye projekter får fast track virkemiddel

  Fast track virkemidlet fra SDU Climate Cluster gives til frie forskningsidéer og hypoteser samt til at etablere pilotprojekter, som senere kan danne grundlag for større, eksterne forskningsansøgninger.

 • 20.04.2023

  De polare iskappers afsmelting slår rekord

  Sebastian Mernild, SDU Climate Cluster, er en af medforfatterne på en videnskabelig publikation om is og de store iskapper: indlandsisen og det antarktiske isskjold.

 • 18.04.2023

  Vandet bliver varmere i byområderne

  "Varmere vandløb er aldrig godt", siger forskningsleder Sara Egemose, der står bag nyt studie af vandløb i byområder. De er generelt varmere end uden for byerne.

 • 14.04.2023

  Hvem bliver taberne i Europas grønne omstilling?

  Rundt om i Europa lukker kulminerne i den grønne omstillings tegn. Nu skal forskere afklare, hvad transformationen fra kul til vedvarende energi betyder for de familier og lokalsamfund, som i generationer har haft minedrift som levebrød.

 • 22.03.2023

  SDU’s nye elitecentre skal hjælpe med at løse klimaudfordringer

  De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.

 • 20.03.2023

  Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?

  FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.

 • 15.03.2023

  Hvorfor er religiøse samfund så sløve til at reagere på klimakrisen?

  Jorden står over for den største klimakrise i menneskehedens historie, og overalt kæmper miljøaktivister for at beskytte både mennesker og andre organismer på jorden, som de ofte føler et slægtskab med. Imens er de store verdensreligioner for uengagerede, mener den amerikanske religionshistoriker Bron Taylor, der besøger SDU den 22. marts 2023.

 • 07.03.2023

  Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?

  FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.

 • 02.03.2023

  Klima på tværs giver nye muligheder

  Ekstreme regnskyl, stigende havvandstand og hyppige storme giver stadig større udfordringer på vandområdet - men disse klimaudfordringer er imidlertid grænseoverskridende og skal derfor både løses nationalt, men også igennem internationalt samarbejde.

 • 01.03.2023

  10 millioner til nyt elitecenter med solen i centrum

  Et nyt eliteforskningscenter under SDU Climate Cluster har en holistisk tilgang til solenergi. Centret vil ikke blot designe, bygge og udvikle papirstynde, bøjelige solcellepaneler, som kan sættes op på alverdens ting, men også kigge på, hvordan de implementeres i samfundet og hvordan forbrugerne bedre tager imod de nye løsninger.

 • 23.02.2023

  Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr

  Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.

 • 06.02.2023

  Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen

  En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.

 • 06.02.2023

  9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede

  DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.

 • 03.02.2023

  Paneldebat verdensmålsugen 2023

  ”Udfordringer og potentialer for en klimaneutral fremtid”, paneldebat på verdensmålsugen 31/1 2023, arrangeret af SDU Climate Cluster.

 • 30.01.2023

  SCC støtter 10 nye klimaprojekter

  Bæredygtig filmproduktion, nye rovdyr i danske farvande og vores skepsis over for ny grøn teknologi er nogle af emnerne i de projekter, som SDU Climate Cluster støtter med op til 100.000 kr. hver.

 • 24.01.2023

  SDU-forskere vil holde øje med farlige bakterier

  Forskere fra SDU’s campus i Sønderborg er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.

 • 21.12.2022

  Kulstof, sod og partikler fra forbrænding ender i dybhavsgravene

  Ny forskning viser, at der samler sig uforholdsmæssigt store mængder kulstof på bunden af dybhavsgravene. De spiller muligvis en vigtig rolle for lagring af organisk materiale i dybhavet – og dermed for Co2-balancen i atmosfæren.

 • 05.12.2022

  Nyt liv, når isen smelter i Det Arktiske Ocean

  Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenterer SDU's havbiolog Karl Attard.

 • 01.12.2022

  Region Syddanmark og Syddansk Universitet rykker endnu tættere sammen på forskningsfronten

  Region Syddanmark og Syddansk Universitet indgår en partnerskabsaftale, som skal bringe Syddanmark styrket ind i fremtiden. Der skal bygges oven på det i forvejen gode samarbejde mellem de to parter, så Syddanmark kan blive endnu mere attraktiv at bo i både nu og i fremtiden.

 • 29.11.2022

  24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU

  Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.

 • 24.11.2022

  Ultratynd teknologi i kamp mod klimakrisen

  Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint. 

 • 08.11.2022

  Forskere forvandler CO2 til grøn energi

  Elpriserne stiger med samme hast som gletsjerne på Antarktis smelter, men forskere på SDU har udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2022.

 • 19.10.2022

  Vi køber elbiler - hvis altså det kan betale sig for os

  En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.

 • 11.10.2022

  Klimaforandringer skal på skoleskemaet

  Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.

 • 03.10.2022

  Tværfaglig ph.d. mellem Region Syddanmark og SCC

  SCC tilbyder i samarbejde med Region Syddanmark en fuldt finansieret ph.d.-stilling inden for temaet "grøn omstilling af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark". Stillingen kan kun søges af forskere på SDU.

 • 15.09.2022

  Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet

  SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.

 • 05.09.2022

  Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen

  Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.

 • 02.09.2022

  Gratis webinarrække om klimaforandringer

  Vil du opdateres på klimaforandringerne? Så tilmeld dig webinarerne Climate Thursdays, hvor landets førende eksperter deler ud af deres viden om klimaforandringer. Flere end 400 har allerede tilmeldt sig, men der er stadig plads til dig.

 • 01.09.2022

  Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer

  Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.

 • 30.08.2022

  SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil

  Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.

 • 23.08.2022

  Tysk klimaminister gæster SDU i Sønderborg

  Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.

 • 23.08.2022

  Vi kan bruge litteraturen til at forstå klimaforandringerne

  I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.

 • 19.08.2022

  Hvilke dyr kan bedst tåle klimaændringerne?

  Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.

 • 05.08.2022

  Anna vil forudsige fremtidens klima

  Hvilke processer i havet styrer klimaet og havstrømmene i Arktis og Nordatlanten? Og kan vi bruge den viden til mere præcist at forudsige fremtidens klima? Det undersøger Anna Pedersen i sit Ph.d.-projekt, som er delfinansieret mellem DMI og SDU med bidrag fra SDU Climate Cluster.

 • 24.06.2022

  Ny video markerer åbningen af SDU Climate Cluster

  SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.