Skip to main content
SDU Climate Cluster
Religion, natur

Religioners fortællinger er med til at danne rammerne om vores kultur og naturforståelse

Hvordan forstår vi mælkebøtten? Er der forskel på, hvordan vi forholder os til naturen afhængig af kultur og religion? Kan popkultur have indflydelse på vores forståelse af andres religioner? Er aktivisme det samme som religiøs overbevisning? Lektor på Religionsstudier, Laura Feldt, forklarer, hvordan religion kan ses som et kulturfænomen, og hvordan det kan have betydning for vores biodiversitet

Der eksisterer en del forskning omhandlende religioners indflydelse på menneskets adfærd i bæredygtighedsøjemed. I marts 2023 havde SDU fornøjelsen af et besøg af den amerikanske forsker Bron Taylor, der har foretaget et større studie, hvor han har sammenlignet tidligere forskning på globalt plan og konkluderer, at de store traditionelle religioner faktisk er mere konservativt anlagte på et globalt niveau.

- Bron Taylors forskning viser, at de traditionelle religioner har en tendens til at være koblet til konservative værdier, herunder modstand til abort, feminisme og homoseksuelles rettigheder. Og det med at være anti-liberal er som regel også koblet til det med at være imod biodiversitetsbeskyttelse, uddyber Laura Feldt.

Hun argumenterer hermed for, at man på globalt plan kan sige, noget forenklet, at traditionelle religioner overordnet set ikke er godt for miljøet.

Læs hele artiklen via dette link. 

Redaktionen afsluttet: 14.06.2023