Skip to main content
SDU Climate Cluster
Fast track

3 nye projekter modtager fast track støtte

SDU Climate Cluster støtter tre nye projekter, der vil bidrage til bedre folkesundhed i Indien, blødere smør og flødeost samt nedbrydningen af barrierer for Power To X

Af Birgitte Svennevig, , 08-12-2023

SDU Climate Cluster har uddelt de sidste af årets fast track instrumenter. Disse instrumenter går til frie forskningsidéer og hypoteser og til at etablere pilotprojekter, som senere kan danne grundlag for større, eksterne forskningsansøgninger.

Idéen bag instrumenterne er, at de kan fungere som afsæt for nye tværfaglige forskningssamarbejder på SDU, som understøtter SCC’s mission om at bidrage til klimaneutralitet inden 2050.

Her er de seneste tre projekter, der har fået støtte.

Hvordan påvirker klimaforandringer folkesundheden i Indien?

Der er begrænset empirisk evidens for virkningen af klimaændringer og sundhedsudfald i lav- og mellemindkomst lande. Dette er uheldigt, fordi det er blevet forudsagt, at lav- og mellemindkomst lande vil stå over for de største skader på grund af klimaændringer.

Dette projekt har til formål at generere viden til at forstå, hvordan forskellige aspekter af klimaændringer påvirker sundheden og velfærden for mennesker bosiddende i to indiske stater.

Ved at bruge avancerede maskinlærings- og statistiske tilgange vil forskerne analysere klimadata og sundhedsdata for at kortlægge det komplicerede forhold mellem klima og sundhed og opbygge en model til mere præcist at forudsige sårbare regioner og befolkninger.

I samarbejde med det førende forskningsinstitut for folkesundhed i Indien sigter forskerne mod at generere effektfuld viden, der kan hjælpe Indiens regering med at designe og implementere politikker for at minimere klimaændringernes indvirkning på befolkningens sundhed.

Projektets titel: Empirical assessment and predictive modelling of the impact of climate change on the health of coastal communities in India.

Forskere:

  • Angela Chang, lektor, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
  • Seetha Menon, lektor, Økonomisk Institut, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Carolin Löscher, lektor, Biologisk Institut, Det Naturvidenskabelige Fakultet

Mere cremede og blødere plantebaserede fødevarer

En fjerdedel af verdens udledning af drivhusgasser kommer fra fødevareproduktionen. Der er brug for mere klimavenlige fødevarer som plantebaserede produkter, der kan erstatte fx CO2-tunge mælkeprodukter. Men når det kommer til cremede mælkeprodukter som fx smør og flødeost, er der udfordringer med at opnå samme blødhed. Forskerholdet vil udvikle ny metodologi, der sigter mod at forstå og forbedre teksturen af bløde, plantebaserede smørbare fødevarer som smør og flødeost.

Forskerne vil kvantificere de mikroskopiske ændringer og korrelere det med, hvad der sker med produktets tekstur, når nogle ingredienser ændrer deres tilstand (fast til flydende og omvendt). Det skal ske i et tværfagligt miljø med eksperter fra bl.a. fødevarevidenskab og flydende krystalfysik.

De data, der genereres i denne indledende projektfase, vil bane vejen for yderligere dybdegående undersøgelser af forskellige plantebaserede fødevarer, der kan drive overgangen til bæredygtige alternativer.

Projektets titel: PlantFoods: Microscopic and rheological explorations of plant-based food products.

Forskere:

  • Jose C. Bonilla, adjunkt, Institut for Grøn Teknologi, Det Tekniske Fakultet
  • Francesca Serra, lektor, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Det Naturvidenskabelige Fakultet

Bedre muligheder for kommercialisering af Power to X

Power to X (PtX) er en integreret energiteknologi, der søger at løse udfordringen med at lagre energi fra fx vindmøller. Den teknologiske udvikling fokuserer på lagring, og indtænker man indfangning af CO2 til at få gassen på kulstofform, kan vi få det, vi kender som grønt ”brændstof”.

Der foretages store investeringer i teknologien fra transportsektoren, men netop fordi teknologien er en integration af flere teknologier i sammenspil, kræver det et stærkt økosystem for fremtidig kommercialisering.

Udviklingen af det teknologiske sammenspil er stærkt i fokus, mens vejene til kommercialisering fortsat er forbundet med mange usikkerheder og begrænset fokus. Erfaringer fra andre teknologier viser, at dannelsen af et økosystem via nedbrydning af barrierer og fokusering på kommercialisering er afgørende for industriens udvikling. Projektet vil identificere og interviewe relevante stakeholders og gennemføre en workshop for at identificere og validere barrierer og muligheder.

Projektets titel: Identifying barriers and opportunities in the Danish Power-to-X Ecosystem.

Forskere:

  • Martin Kalthaus, lektor, Center for Integrerende Innovationsledelse, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Mette Præst Knudsen, professor, Center for Integrerende Innovationsledelse, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
  • Lykke Margot Ricard, lektor, Institut for Teknologi og Innovation, Det Tekniske Fakultet
Redaktionen afsluttet: 08.12.2023