Skip to main content

Sidste deltager i ’Stop arvæv’ studiet er fundet!

19.06.2020

Maj 2020 blev en stor milepæl i ’Stop arvæv’ studiet nået, da den sidste af 136 projektdeltagere blev inkluderet. Inklusionen var kulminationen på et langt og sejt arbejde med at finde de sidste deltagere, hvor nye rekrutteringskanaler bidrog til at målet blev nået. Resultatet har kun kunne lade sig gøre ved hjælp af deltagerne, sygeplejersker, medicinstuderende og læger, der har været involveret i projektet. Målet for studiet er nu at få de sidste deltagere godt igennem studiet. Det formodes at studiet er afsluttet omkring november 2021, når den sidste deltager har sit afsluttende besøg med vævsprøve fra leveren. 

INFORMATION OM STUDIET
’Stop arvæv’ studiet er et lodtrækningsstudie, hvor halvdelen af deltagerne får aktiv medicin, mens den anden halvdel får placebo (kalkpiller). Hver deltager gennemgår behandlingen over 1 1/2 år, hvor der skal tages en pille hver morgen og aften. Ved start og slut i studiet bliver der taget vævsprøver af leveren, for at se effekten af projektmedicinen. Undervejs bliver der løbende taget blodprøver, og i hele studiets løbetid er der samtaler med projektsygeplejersker. 

I ’stop arvæv’ studiet benyttes Rifaximin - et tarmvenligt antibiotikum, der har været kendt igennem mange år, og som benyttes mod rejsediarré og leverkoma. Hypotesen består i at Rifaximin over tid vil kunne genskabe en normal tarmflora og genopbygge tarmen, som en effektiv barrier mellem leveren og tarmens bakterier. På denne måde håber vi, at man kan stoppe dannelsen af arvæv i leveren, og hindre udviklingen af skrumpelever.

Studiet har modtaget støtte fra EU under bevillingsnummer 668031.

 

For yderligere information omkring Stop-Arvæv studiet kontakt Mads Israelsen

Mail