Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Selvmordsbølge rammer Japan

Den tredobbelte katastrofe i Japan i marts med jordskælv, tsunami og atomkatastrofe har udløst en selvmordsbølge i landet.

Da den japanske landmand Hisashi Tarukawa på tv så det lokale atomkraftværk sprænge i luften på direkte tv, sagde han en sætning, der for altid vil få det til at løbe koldt ned ad ryggen på hans slægtninge: -Åh nej, nu er det slut.

Få dage efter havde den radioaktive sky fra Fukushima atomkraftværket tvunget myndighederne til at forbyde landbrugsproduktion i Fukushima, hvor den 64-årige Tarukawa havde dyrket ris og grøntsager i hele sit liv.

Den næste morgen 24. marts fandt Tarukawas søn Kazuya sin far hængt i et træ over faderens grøntsagsmark. -Jeg tror, at hans selvmord var en protesthandling ligesom seppuku, siger Kazuya med henvisning til den form for rituelle selvmord , som de japanske samuraikrigere praktiserede, og som i Vesten er kendt som harakiri.

Verdens værste atomulykke siden Tjernobyl for 25 år siden blev skabt af et voldsomt jordskælv, der udløste en tsunami, som kostede over 20.000 mennesker livet langs Japans Stillehavskyst. Titusinder af mennesker flygtede fra området, og landmænd, fiskere, hotelejere og andre mistede deres levebrød.

Tarakuwa-familiens tragedie er ikke et isoleret tilfælde. Japans regering siger, at 16 mennesker alene i juni begik selvmord i fortvivlelse over den tredobbelte katastrofe. I forvejen er Japan et af de lande i verden, hvor flest mennesker begår selvmord. Hvert år vælger 30.000 japanere at tage deres eget liv.

Eksperter frygter, at den altovervældende sorg, der ramte Japan den 11. marts, vil få forværre den i forvejen dystre statistik i takt med, at håbløsheden i de overfyldte evakueringscentre får overtaget. Næsten et halvt år efter jordskælvet befinder over 87.000 mennesker sig fortsat i evakueringscentre. Eksperter siger, at mange overlevende plages af skyld over at have overlevet, mens andre er døde, eller fordi de ikke var i stand til at redde deres kære. Denne komplekse form for sorg kan ifølge eksperterne udvikle sig til kronisk depression.

-Det er ikke så mange, der overvejer at begå selvmord umiddelbart efter en katastrofe, fordi de er taknemmelige over at have overlevet. Men som tiden går, og virkeligheden trænger sig på, overvejer de selvmord , fordi de føler sig trætte og kasserede, og fordi omverdenens støtte svinder bort, siger Hisao Sato fra rådgivningsgruppen Kumo No Ito.

Kilde: Ritzau/AFP og MetroXpress



Redaktionen afsluttet: 30.08.2011