Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Gæsteforskere

Videnscenteret indgår i både nationale og internationale samarbejdsalliancer og byder glædeligt gæsteforskere velkommen. På denne side kan du møde de gæsteforskere, som vi har haft æren af at have på besøg.

2024


Agnietė Kairytė


Gæsteforsker Agnietė Kairytė            

Gæsteforsker i perioden: d. 19-23 februar, 2024
Fra: Litauen 

Agnietė is a PhD student at the Center for Psychotraumatology, Vilnius University. She mainly works on child, adolescent and youth trauma and stress studies in Lithuania. Her PhD research topic covers the longitudinal perspective of posttraumatic and complex posttraumatic stress risk and resilience factors. Agnietė visited the Danish Center of Psychotraumatology on February 19-23, 2024.

2023


Francisco José Botelho Frias

Francisco Frias

Joana Alves dos Santos Ramos

Joana Ramos

Júlia Neves da Fonte

Julia Fonte

Gæsteforsker i perioden: 27 Februar - 3 marts 2023

Fra: Portugal

Francisco, Joana og Júlia var gæster hos videnscenteret i forbindelse med deres Ph.d-projekter. Ph.d'erne omhandler sammenhængen mellem negative oplevelser i barndommen og PTSD i forskellige populationer, bl.a. fra Indien, Kenya og Færøerne. Videnscenteret indsamlede dataene sammen med Professor Paulo Ferrajão fra European University of Lisbon, som er vejleder for  Francisco, Joana og Júlia.

2022


 Tine Nielsen

 

 

 

 

Gæsteforsker i perioden: marts 2022 - Nu
Fra: Danmark                   Mail: tiniels@health.sdu.dk og tini@ucl.dk

Tine arbejder til daglig i afdelingen for anvendt forskning i pædagogik og Samfund ved UCL Erhvervsakademi og Professionhøjskole, hvor hun er ansat som forskningslektor. Tine har tidligere været ansat som lektor og studieleder på Institut for Psykologi, SDU, og senest som lektor i psykologisk testning og psykometri ved Institut for Psykologi, KU, hvorfra hun også har sin cand.psych.-grad. Tine har arbejdet med psykologiske testning og psykometriske undersøgelser af test og andre skalaer samt undervisning i samme gennem 20 år.

Ved Videnscenter for Psykotraumatologi gennemfører Tine det første tværkulturelle valideringsstudie af International Trauma Questionnaire i dansk, arabisk og bosnisk sprogversion med data fra behandlingssøgende flygtninge. Studiet gennemføres i samarbejde med forskere fra Videnscenteret, klinikere fra RCT i Haderslev og Dignity i København.

 Enya Redican

Enya Redican

Gæsteforsker i perioden: 2022 - 2023
Fra: Nordirland

Enya Redican var gæst hos Videnscenter for Psykotraumatologi i 2023 og i 2022 i forbindelse med arbejde indenfor PTSD og PGD (forlænget sorglidelse). Hun er ansat som ph.d.-studerende hos Mark Shevlin og overgår snart til en stilling som forsker ved Ulster Universitet.

2021


 Maja O'Connor

Maja O'Connor 

Gæsteforsker i perioden: 2021 - Nu
Fra: Danmark


Maja O’Connor er lektor ved AU og leder af Enhed for Sorgforskning. Hendes arbejde hos Videnscenteret er relateret til undersøgelsen af den nye diagnose forlænget sorg (PGD) iflg. ICD-11 og DSM-5, og validering af måleredskaber til symptomer på forlænget sorg.

2019


 Astrid Høeg Tuborgh

 

 

 

 

Gæst i perioden: 26. oktober til 6. november 2019
Fra: Danmark

Astrid er til dagligt tilknyttet Aarhus Universitet, Klinisk Institut og Aarhus Universitets Hospital, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afsnit, Forskningsenheden, hvorfra hendes igangværende Ph.d.-afhandling udgår fra. Projektet foregår i samarbejde med Hammel Neurocenter, Aarhus Universitet, Forskningsenheden.
Astrid har taget sin kandidatgrad i medicin på Syddansk Universitet. Hun har aktuelt orlov fra sin uddannelsesstilling til speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri.
Ph.d.-projektet undersøger tilknytningsstils betydning udvikling af senfølger efter hjernerystelse hos unger mennesker i alderen 15-30. Projektet undersøger blandt andet tilknytningsstils betydning for rapportering af senfølger efter hjernerystelse samt om tilknytningstil har betydning for outcome efter behandling af senfølger efter hjernerystelse.

2018


Evaldas Kazlauskas

 

 

 

 

Gæst i perioden: 15 maj 2018 - 29 maj 2018
Fra:
Litauen

Professor Evaldas Kazlauskas er til daglig leder af Center for Psykotraumatologi hos Vilnius Universitet i Litauen, hvor han forsker i de stressrelaterede lidelser: PTSD, kompleks PTSD og belastnings- og tilpasningsreaktioner. I 2015 arrangerede han den 14. europæiske traumekonference for ESTSS. Evaldas forskning har især drejet sig om følgerne af den politiske undertrykkelse i Sovjettiden og resiliens. Han har lavet flere oversigter over den litauiske traumeforskning – herunder undersøgelser af, hvor sjældent PTSD diagnosen overhovedet bliver brugt i Litauen. Han har formidlet meget af sin og andres forskning på litauisk til psykologkollegaer. Hans kliniske baggrund er fra psykiatrien og han er involveret i flere behandlingsstudier.
Evaldas har udført en del forskning med post.doc. Paulina Zelviene som gæstede Videnscenteret tilbage i 2014. Videnscenteret og Evaldas har udgivet en fælles artikel om udviklingen af tilpasningsforstyrrelser over tid baseret på ICD-11.

 Sarah Butter

 

 
Gæst i perioden: 19 februar 2018 - 2 marts 2018
Fra: Irland

Sarah er til daglig tilknyttet Ulster University i den nordlige del af Irland, hvor hun har taget sin bachelor- og kandidatgrad og nu er i gang med sin ph.d med titlen: ‘The continuum of negative self-evaluation: Evaluating psychopathological risk using nationally representative general population data’. Hendes ph.d.-afhandling bliver skrevet under supervision af professor Jamie Murphy og professor Mark Shevlin.  I projektet undersøger hun forholdet mellem negativ selvevaluering (NSE) og psykopatologi.
Projektet konceptualiserer NSE som en transdiagnostisk faktor, som i dets mest alvorlige form omfatter suicidale idédannelser og selvskadende adfærd.  Projektet har bl.a. til formål at undersøge de forskellige typologier af NSE og suicidal idédannelser og adfærd, med henblik på at klarlægge hvilke traumehistorier der medfører den største risiko for NSE. I projektet har Sarah i særdeleshed fokus på forholdet mellem psykotiske oplevelser og NSE.

2017


Nele Marie Wolf

 

 

 

 

Gæst i perioden: Oktober-december 2017
Fra: Tyskland

Nele er tilknyttet Universitetet i Cologne (University of Cologne) som er placeret i den vestlige del af Tyskland. Hun er i gang med sidste år af sin kandidatuddannelse og skriver i den forbindelse speciale om emnet: ’Child maltreatment and disordered eating’, som også er et projekt hun har arbejdet på i forbindelse med sit besøg på Videnscenteret. 
I sin tid som gæst hos Videnscenteret har hun derudover arbejdet med ’Conceptualization of attachment in the context of trauma research’, samt Sille Schandorph Løkkegaards projekt om mødre som bliver stalket. 
Neles interesseområder inden for psykologi er: Psykotraumatologi, klinisk psykologi og psykoterapi. I forbindelse med psykotraumatologi, interesserer hun sig specielt for udsatte børn, tilknytning samt skam og skyldfølelse.

 Maria Luisa Martino

 

 


Gæst i perioden: Februar-marts 2017
Fra: Italien

I februar og marts 2017 var post doc Maria Luisa Martino fra Napoli Universitet tilknyttet Videnscenter for Psykotraumatologi som gæsteforsker. Maria Luisa har en ph.d. i klinisk psykologi og hendes ph.d.-afhandling handler om forældre til børn med leukæmi. I afhandlingen er der fokus på forældrenes narrative bearbejdning af traumatiske oplevelser. Afhandlingen har titlen: ‘Father and Mother of Children with Leukemia - a narrative processing of traumatic experiences.’ 
Maria Luisa er i øjeblikket videnskabelig koordinator på et STAR PROJECT om kvinder som er ramt af brystkræft, ved navn ”IMPRONTE” - Breast Cancer Women: Innovative Model for Processing Traumatic Experience. Projektet er sat til at vare to år og er sponsoreret af Federico II University, Naples, San Paolo National Company samt Institute Banco di Napoli - Foundation.

2016


Gadi Zerach


 

 

 

Gæst i perioden: Maj-juni 2016
Fra: Israel

Gadi Zerach er til daglig tilknyttet Ariel University i Israel. Han er klinisk psykolog samt fakultetsmedlem, og beskæftiger sig primært med PTSD blandt krigsveteraner og deres familier.
Tilbage i 2014 og 2015 samarbejdede Gadi med to af Videnscenterets tidligere ph.d.-studerende. 
Samarbejdet var centreret omkring to projekter om hhv. kompleks PTSD og PTSD stianalyser blandt tidligere krigsfanger. I juni 2017 publicerede han ligeledes en artikel i samarbejde med professor Ask Elklit, med titlen: ”Polyvictimization and Psychological Distress in Early Adolescence: A Mediation Model of Defense Mechanisms and Coping Styles”.

 Kennedy Amone-P'Olak

 

 

 

 

Gæst i perioden: November-december 2016
Fra: Botswana

Professor Amone-P'Olak er til daglig ansat hos University of Botswana, hvor han er leder af Institut for Psykologi. Han stammer fra det nordlige Uganda og har lavet en stribe undersøgelser af tidligere børnesoldater, som blev kidnappet af Lord Resistance Movement (the WAYS and the TRIAL’s studies). Disse undersøgelser er unikke, fordi det er lykkedes at lave longitudinelle undersøgelser af disse svært traumatiserede, som nu er unge og kæmper med mange problemer. Professor Amone-P'Olak har været med til at udgive en lang række publikationer og udgiver snarligt nedenstående publikationer i samarbejde med Videnscenterets professor Ask Elklit:

Amone-P’Olak, K., Dokkedahl, S. B., & Elklit, A. (2017). Post-traumatic Stress Disorder among child perpetrators and victims of violence from the Northern Uganda civil war: Findings from the WAYS study. Journal of Psychology in Africa, 27(3), 235-242.

 Chen Yoke Yong

 

 

 

 

 

Gæst i perioden: Maj-juni 2016
Fra: Borneo

I maj og juni 2016 gæstede Chen Yoke Young Videnscenter for psykotraumatologi, hvor hun arbejdede på sin ph.d. med titlen: Trauma Exposure, PTSD Symptoms in Relation to Physical Health Among Young Adults Following Natural Disaster in Malaysia.
Chen har en bachelor- og mastergrad i hhv. psykologi og psykologiske metoder fra University of Exeter, Storbritannien. Hun er på nuværende tidspunkt tilknyttet University Malaysia Sarawak, der ligger på Borneo. Chen har bl.a. udgivet en artikel sammen med professor Siti Raudzah Ghazali, professor Mohamed Ameenudeen Sultan og videnscenterets professor Ask Elklit. Denne artikel har titlen: Lifetime Trauma Exposure, Gender and DSM-5 PTSD Symptoms among Adolescents in Malaysia.

 Paulo Alexandre da Silva Correia Ferrajão

 

 

 

 

Gæst i perioden: November 2016
Fra: Portugal

Portugisiske Paulo Alexandre da Silva Correia Ferrajão  er uddannet fra Universitetet i Lissabon, hvorfra han i 2016 færdiggjorde sin ph.d-afhandling med titlen: ’From Physical Survival to Mental Survival: Psychic Functioning of Portuguese War Veterans.’ Veteranerne fra Potugals kolonikrige har været glemt i offentligheden. De udgør et stort og menneskeligt problem. 
Paulo’s faglige interesser indbefatter traumer og kronisk smerte og han har, siden han blev færdiguddannet psykolog i 1999, tilegnet sig en del erhvervserfaring. Han har både undervist, praktiseret som psykolog i egen praksis og været tilknyttet to forskellige hospitaler i Lissabon. Derudover har han fået udgivet en række publikationer om veteraners psykosociale forhold. Paolo er på nuværende tidspunkt adjunkt og tilknyttet University Europeia, Laureate International Universities of Lissabon.

2015


 Henry Oboke

 

 

 

 

Gæst i perioden: September-november 2015
Fra: Uganda

Henry Oboke er til dagligt tilknyttet Gulu University i Uganda. Syddansk Universitet og Gulu University har tidligere arbejdet sammen om et projekt om følgerne af krigen i det nordlige Uganda. Du kan læse mere om Henry Oboke og projektet her

 Justine Kranenburg

 

 

 

 

Gæst i perioden: Februar-juni 2015.
Fra: Holland

24-årige Justine Kranenburg var i 2015 tilknyttet Videnscenteret som forskningsassistent og Erasmus studerende i perioden februar - juni. Justine er for nylig blevet færdiguddannet psykolog fra Utrecht University i Holland og er nu i gang med sin kliniske videreuddannelse. Da Justine var tilknyttet Videnscenteret arbejdede hun bl.a. på et projekt om voldtægtsofre og var aktiv i planlægningen af den 15. ESTSS konference.

2014


Paulina Zelviené

 

 

 

 

Gæst i perioden: Februar-marts 2014
Fra: Litauen

Paulina gæstede Videnscenteret i februar og marts 2014, hvor hun sammen med Evaldes Kazlauskas og Jonas Eimontas arbejdede på artiklen: ‘No posttraumatic stress disorder in Lithuania’: National health care fails to identify PTSD. Artiklen blev i starten af 2017 publiceret i Journal of Traumatic Stress. Paulina har i år (2017) færdiggjort sin ph.d.-afhandling med titlen: The structure and risk factors of Adjustment Disorder in Lithuanian population.  Til daglig er Paulina tilknyttet Vilnius Universitet i Litauen.

 Yael Lahav  

 

 

 


Gæst i perioden: 2014 & 2015
Fra: Israel

Videnscenteret har haft æren af Yael Lahavs besøg, både i 2014 og 2015. Hendes ph.d.-afhandling har titlen: Dissertation: Trauma of Captivity, Perceived Health and Attachment: A longitudinal study, og er udarbejdet over en periode på 5 år, fra 2010 til 2015.
I 2016 udgav Yael, i samarbejde med professor Ask Elklit, Karen-Inge Karstoft og Tonny Elmose, artiklen: Attatchment and Posttraumatic Stress Disorder in Multiple Trauma Samples. 
Yael er på nuværende tidspunkt tilknyttet Tel Aviv University, Bob Shapell School of Social Work, Israel hvor hun beskæftiger sig en del med tilknytning, smerte og traumatisering. Hun ønsker på sigt at udvikle en teori og behandlings-taktik, som kan hjælpe traumepatienter til bedre at forstå deres smerte og hjælpe til med at lette den. 

 Drífa Björk Guðmundsdóttir

 

 

 

 

 


Gæst i perioden:
2014 & 2017
Fra: Island

Drífa Björk Guðmundsdóttir tog sin bachelorgrad på Island, men er efterfølgende blevet færdiguddannet hos Aarhus Universitet, hvorfra hun har en kandidat i klinisk psykologi. Drífa tog efterfølgende også sin ph.d-grad med titlen 'En undersøgelse af risiko og beskyttende faktorer for udviklingen af psykologisk belastning og PTSD blandt danske forældre af kronisk syge børn’ på Aarhus Universitet fra 2006 til 2009 med Ask Elklit som vejleder. 
Hun har efterfølgende arbejdet som psykolog på den børne- og ungdomspsykiatriske afdeling i Kolding. Siden juli 2011 har hun været tilknyttet børneafdelingen på Universitetshospitalet i Reykjavik. 
Drífa beskæftiger sig fagligt især med familier, der har kronisk syge børn, og har efterhånden haft et mangeårigt samarbejde med Videnscenteret og professor Ask Elklit. Drifa har i to omgange været på SDU som gæsteforsker, i 2014 og i 2017. Samarbejdet har indtil nu resulteret i fem publikationer

2013


Eugenia Romano

 

 

 

 

 

Gæst i perioden: 2013
Fra: Storbritannien 

I 2013 havde Videnscenteret æren af italienske Eugenia Romanos besøg, i et halvt år. Eugenia er uddannet psykolog fra Universitetet i Pisa og har efter sit ophold hos os i 2014-15 arbejdet på universitetet i Bristol. Hun er på nuværende tidspunkt i gang med sin ph.d.-afhandling på universitet i Liverpool. Eugenia er medforfatter til nedenstående tre artikler, og interesserer sig ud over traumer for spiseforstyrrelser og hvordan de hænger sammen med udvikling af familierelationer.
 
Ratzer, M., Romano, E. & Elklit, A. (2014). Posttraumatic Stress Disorder in Patients Following Intensive Care Unit Treatment: A Review of Studies Regarding Prevalence and Risk Factors. Journal of Treatment and Trauma3(2), 1-15. doi.org/10.4172/2167-1222.1000190

Haraldsdóttir, H., Gudmundsdóttir, D., Romano, E., Pordardóttir, E., Gudmundsdóttir, B. & Elklit, A. (2014). Volunteers and Professional Rescue Workers - Traumatization and Adaptation after an Avalanche Disaster in an Isolated Community. Journal of Emergency Management, 12(6), 457-66. Doi: 10.5055/jem.2014.0209.

 Rachel Dekel

 

 

 

 

Gæst i perioden: August 2013
Fra: Israel

I august 2013 var professor Rachel Dekel gæst hos Videnscenter for psykotraumatologi. Rachel er på nuværende tidspunkt tilknyttet Bar-I-Lan Universitetet i Israel og er derudover medlem af The Israeli Excellence Center (I-CORE) of mass trauma. I årene 2012-2016 var hun leder af The Louis and Gabi Weisfeld School of Social Work, som hører ind under Bar-Ilan Universitetet. 
Hun har været involveret i mange forskningsprojekter vedrørende traumatiske hændelser, såsom krig, terror og vold i familien. Rachel interesserer sig fagligt for de individer som selv har været udsat for et trauma, samt deres nærmeste familie. Hun har været med til at udgive ca. 100 videnskabelige artikler, deriblandt de to nedenstående, som er udarbejdet i samarbejde med professor Ask Elklit fra Videnscenteret.

Dekel, R., Solomon, Z., Elklit, A. & Ginsburg, K. (2004). World Assumptions and Combat-Related Post Traumatic Stress Disorder. Journal of Social Psychology, 144, 407-420.

Elklit, A., Shevlin, M., Solomon, Z., Dekel, R. (2007). Factor Structure and Concurrent Validity of the World Assumption Scale. Journal of Traumatic Stress, 20 (3), 303-312.

2012


Ruby Charak

 

 

 

 

 

 

 

Gæst i perioden:2012-2015
Fra: Indien

 

I perioden 2012-2015, var Ruby Charak, tilknyttet Videnscenter for Psykotraumatologi i forbindelse med udarbejdelsen af sin ph.d. 

Ruby Charak er uddannet klinisk psykolog i Indien med speciale i udviklingspsykologi og blev i 2005 adjunkt på universitet i Jammu, ikke langt fra grænsen til Pakistan. Hun tog senere sin phd på Vrije Universiteit i Amsterdam. Hun er nu ansat på University of Texas, Rio Grande Valley, hvor hun er leder af ’The Adversities in Childhood and Trauma Studies Lab’. 
Ruby’s faglige interesseområder indbefatter bl.a. vold i familien, PTSD og børnemishandling. Hun har i samarbejde med Videnscenteret været med til at udarbejde artikler om jordskred i Indien, kønsforskelle ved traumer, strukturen i PTSD og traumer i forbindelse med stofmisbrug hos unge.

 

 

 
 
 

Videnscenter for Psykotraumatologi Institut for Psykologi Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - Dk-5230

Sidst opdateret: 25.02.2024