Skip to main content

Råd og vejledning

Traume er det græske ord for sår. Et psykisk traume er et sår på sjælen. Det kan heles, men vil altid efterlade et ar.

En traumatiserende oplevelse kan være en enkeltstående hændelse som f.eks. en bilulykke eller en voldtægt, men kan også strække sig over en lang periode med f.eks. vold eller seksuelle krænkelser. Beskeden om at man har fået en livstruende sygdom kan også være traumatiserende. Fælles for sådanne hændelser er, følelsen af intens frygt for sit eller andres liv, samt følelsen af hjælpeløs i situationen. 

Hvordan man bedst kommer igennem en traumatiserende oplevelse afhænger både af selve hændelsen og  individets personlighed, samt hvilken historie man  har med sig. De råd vi kommer med nedenfor kan derfor være hjælp til selvhjælp for nogle, mens det for andre vil være bedst at blive henvist til en psykolog, der har erfaring med behandling af traumatiserede.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvad kan pårørende gøre?

Hvordan får jeg professionel hjælp?

Til enkeltpersonen

Er du traumatiseret? Test dig selv eller en du kender vha. denne folder

Læs om efterreaktioner her.

Til den psykologistuderende

Studerende med interesse for psykotraumatologi kan med fordel benytte Videnscentrets hjemmeside som ressource. Du kan bl.a. orientere dig i vores forskningsområder og publikationer. Overvejer du at skrive speciale inden for psykotraumatologi kan du lade dig inspirere af tidligere specialer inden for området. Disse finder du her.
Hvis du ikke kan finde det du leder efter eller ønsker at rekvirere en artikel, er du velkommen til at sende os en mail.

Til den fagprofessionelle

I forbindelse med katastrofer har The European Network for Traumatic Stress (TENTS) udviklet nogle retningslinjer og brochurer, som du finder på dansk herunder.
TENTS retningslinjer 
TENTS interventionsbrochure 
TENTS kort brochure