Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Råd og vejledning

På denne side findes information om råd og vejledning til dig der har været udsat for et traume, til de pårørende, den professionelle og den studerende med interesse for området. 

En traumatiserende oplevelse kan være en enkeltstående hændelse som f.eks. en bilulykke eller en voldtægt, men kan også strække sig over en lang periode med f.eks. vold eller seksuelle krænkelser. Beskeden om at man har fået en livstruende sygdom kan også være traumatiserende. Fælles for sådanne hændelser er, følelsen af intens frygt for sit eller andres liv, samt følelsen af hjælpeløs i situationen.

Hvordan man bedst kommer igennem en traumatiserende oplevelse afhænger både af selve hændelsen og individets personlighed, samt hvilken historie man har med sig. De råd vi kommer med nedenfor kan derfor være hjælp til selvhjælp for nogle, mens det for andre vil være bedst at blive henvist til en psykolog, der har erfaring med behandling af traumatiserede.

Hvad kan jeg selv gøre?

Hvad kan pårørende gøre?

Hvordan får jeg professionel hjælp?

 

Til enkeltpersonen

Er du traumatiseret? Test dig selv eller en du kender vha. denne folder

Til den psykologistuderende

Studerende med interesse for psykotraumatologi kan med fordel benytte Videnscentrets hjemmeside som ressource. Du kan bl.a. orientere dig i vores forskningsområder og publikationer. Overvejer du at skrive speciale inden for psykotraumatologi kan du lade dig inspirere af tidligere specialer inden for området. Disse finder du her.
Hvis du ikke kan finde det du leder efter eller ønsker at rekvirere en artikel, er du velkommen til at sende os en mail.

Til den fagprofessionelle

I forbindelse med katastrofer har The European Network for Traumatic Stress (TENTS) udviklet nogle retningslinjer og brochurer, som du finder på dansk herunder.
TENTS retningslinjer 
TENTS interventionsbrochure 
TENTS kort brochure

Når børn og unge traumatiseres 

Barndomstraumer er et af psykopatologiens ældste og mest centrale temaer. Otto Rank (1884-1939) mente endog, at fødslen udgjorde barnets første traumatiske oplevelse. Teorien mødte stærk kritik, men Ranks pointe om, at kroppen ’husker’ voldsomme sanseindtryk gik dog ikke tabt og er i dag anerkendt som et vigtigt aspekt af de krisepsykologiske efterreaktioner.

Børn kan ligesom voksne blive udsat for tilfældige, tragiske begivenheder som bilulykker, naturkatastrofer, dødsfald eller livstruende sygdomme. Men på et område er barndommen en særligt sårbar periode; børns forsvarsløshed og afhængighed af voksne kan misbruges og udnyttes. Vi advarer vores børn mod at gå med fremmede, fordi vi frygter pædofili og kidnapning, men desværre traumatiseres børn ofte bag hjemmets fire vægge af voldelige eller seksuelle overgreb, omsorgssvigt eller som vidner til vold mellem forældrene.

Gennem følgende links kan du få adgang til viden, råd og vejledning omkring traumatisering blandt børn og unge i forskellige alderstrin.

Traumatisering blandt børn i alderen 0-2 år.
Traumatisering blandt børn i alderen 3-6 år. 
Traumatisering blandt børn i alderen 7-12 år. 
Traumatisering blandt unge i alderen 13-18 år.