Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Trine Banzon

Ph.d.-studerende, cand.psych.

Email: tbanzon@health.sdu.dk
Webside: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/tbanzon

Projektets titel: (no more) Gatekeeping vulnerability: Prevalence of trauma exposure, PTSD and CPTSD in Denmark

Projektbeskrivelse

Baggrund:

Eksponering for ekstreme begivenheder som livstruende sygdomme, krig, vold og undertrykkelse er almindelige. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anslår, at 70 % af verdens befolkning har været udsat for en potentielt traumatisk begivenhed, og omkring 1/3 har været udsat for fire eller flere. Risikoen for en psykisk lidelse øges i en dosis-respons-måde efter traumer, og traumeeksponering er en forudsætning for diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD). PTSD er karakteriseret ved genoplevelsessymptomer, undgåelsessymptomer og øget vagtsomhed. Internationale estimater sætter den gennemsnitlige varighed af PTSD til 6 år, og nogle forbliver symptomatiske i op til 30 år.

Den seneste revision af International Classification of Diseases (ICD-11) repræsenterer en historisk ændring i vores forståelse af psykopatologi og inkluderer nu et helt kapitel der beskrivelser psykiske lidelser associeret med stressende livsbegivenheder. De mest bemærkelsesmæssige ændringer inkluderer 1) tilføjelsen af en ny og mere invaliderende traumerelateret lidelse, kompleks PTSD (CPTSD), 2) en ændring i eksponeringskriteriet (kriterium A) hvor fokus er flyttet fra objektive karakteristika til subjektive oplevelser af et event, og 3) en indsnævring af de diagnostiske kriterier for PTSD. Disse ændringer har store konsekvenser for forskning og praksis, da de indebærer en ændring af 30 års diagnostisk praksis og genåbner spørgsmål vedrørende 1) hvad der udgør et traume, 2) hvor mange der er påvirket af traumer og (C)PTSD, og 3) hvordan man bedst diagnosticerer (C)PTSD i klinisk praksis.

Formål:

Formålet med dette projekt er at kvalificere national og international forskning og praksis gennem udvikling af viden om indholdet og fordelingen af traumatiske begivenheder i Danmark i henhold til ICD-11. Projektet vil undersøge forekomsten af PTSD og CPTSD i den voksne danske befolkning og disse lidelsers sammenhæng med traumeeksponering.

Metode:

Projektet anvender et kvantitativt design med tre delmål:

  1. At skabe et systematisk overblik over den eksisterende internationale viden om traumeeksponering og (C)PTSD.
  2. At undersøge fordelingen af hhv. bredt og snævert definerede traumatiske oplevelser i Danmark.
  3. At undersøge prævalensen af ICD-11 PTSD og CPTSD i den voksne danske befolkning.

Perspektiver:

Resultaterne fra dette projekt vil bidrage med afgørende information om traumerelaterede lidelser i den danske befolkning. Dette er den første repræsentative populationsundersøgelse af traumeeksponering og traumerelaterede lidelser i Danmark..

Startdato og forventet slutdato: 01.12.2024-30.11.2027

Hovedvejleder: Maria Louison Vang, lektor

Bi-vejledere: Ask Elklit, professor & Philip Hyland, professor

Forskningsgruppe: Videnscenter for Psykotraumatologi, Syddansk Universitet

Samarbejdspartnere: Maynooth University

Finansiering: Danmarks Frie Forskningsfond

Nøgleord: ICD-11, traumeeksponering, PTSD, CPTSD, psykotraumatologi

Medarbejder Trine Banzon