Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Thomas testen nu på arabisk

Tegneserietesten Thomas er udkommet i en arabisk udgave med drengen Sami. Dette måleredskab gør det nu også muligt at måle traumatisering af arabisktalende børn ned til 6 års alderen.

At måle traumatisering ved børn er kompliceret, og der findes ikke mange enkle og effektive måleredskaber på nuværende tidspunkt. Det tegneseriebaserede måleredskab "Thomas testen" er udviklet på dansk af Videnscenter for Psykotraumatologi, og er et bud på et sådant måleredskab. Den danske version af testen er baseret på en lignende amerikansk test omkring drengen Darryl og blev anvendt for første gang i Danmark af Professor Ask Elklit og samarbejdspartnere. Her undersøgte de en gruppe traumatiserede børn fra Seest, som oplevede fyrværkerikatastrofen i 2004.

Det er en stor glæde for os at annoncere, at denne nu også er oversat til arabisk. Her hedder hovedpersonen Thomas nu Sami og billedbeskrivelserne står på arabisk. Den nye arabiske udgave giver mulighed for at få undersøgt de arabisktalende børn ift. traumatisering og er spændende ift. arbejdet med f.eks. ledsagede og uledsagede flygtningebørn der kommer til landet.
Tegneserien er konstrueret, så den måler forekomsten af diagnosens tre hovedsymptomer. Sproget og den visuelle udformning gør instrumentet brugbart til børn helt ned til 6 års alderen. Tegneserien består af flere tegninger og for at få tilpasset ”Sami” til det aktuelle formål, er der blevet lavet nye tegninger f.eks. omkring soldater der sparker døren op og jagerfly i luften.

Læs mere om Thomas testen her.Redaktionen afsluttet: 25.11.2015