Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

VK vil genoverveje vilkårene for statsborgerskabsansøgere med PTSD

Danmark er blevet kritiseret af eksperter for at bryde FN's Handikapkonvention i forhold til PTSD. Regeringspartierne vil nu se nærmere på reglerne for tildeling af statsborgerskab.

Ansøgere til dansk statsborgerskab skal normalt bestå en række prøver for at få dansk statsborgerskab. Det er dog muligt at få dispensation fra prøverne, hvis man lider af en sygdom. Men lige netop PTSD, som mange flygtninge og torturofre lider af, er i denne sammenhæng ikke anerkendt som en sygdom og kan derfor ikke være dispensationsgrund.

Formanden for Indfødsretsudvalget Tom Behnke (K) og Venstres indfødsretsordfører Marion Pedersen er nu parate til at se nærmere på reglerne for tildeling af statsborgerskab. Den mulige ændring af reglerne sker i kølvandet på, at en række eksperter tilbage i marts i Politiken fastslog, at det strider mod Handikapkonventionen, at PTSD ikke kan være dispensationsgrund, når folk
i dag søger om statsborgerskab. Og Tom Behnke understreger, at Danmark skal leve op til Handikapkonventionen.

En mulig ændring af reglerne vil blive drøftet, når politikerne vender tilbage til Folketinget efter den mødefri periode.

Af Anne Bebe
Kilde: Politiken.dk
Redaktionen afsluttet: 06.06.2011