Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Sexisme og seksuelle krænkelser kan give livsvarige psykologiske belastninger

Udsatte af seksuelle krænkelser kan sidde tilbage med psykiske belastningsreaktioner der rækker år ud i fremtiden – lukker vi øjnene for det i #metoo debatten?

Sexisme-debatten er accelereret i Danmark i et omfang vi aldrig før har set. Vidnesbyrd efter vidnesbyrd har i flere uger fyldt i nyhederne, og beretter om at der i mange år har eksisteret en krænkelseskultur i Danmark, som vi har lukket øjnene for og accepteret. En kultur hvor det er okay at tale nedsættende om kvinder. En kultur hvor det, på tværs af danske faggrupper, er i orden at give uønsket seksuel opmærksomhed til kollegaer på arbejdspladsen.

Men langt om længe er vi begyndt at lytte. Tavsheden er brudt og samtalen når ikke sin ende før krænkelseskulturen er brudt og hvor det ikke længere forventes at kvinder, der har været udsat for sexisme, skal tie og bære skamfuldheden i skjul.

Men samtalen og opmærksomheden skalstrækkes længere ud, og gøre op med de krænkelser der på samme vis finder sted i sammenhænge der ikke er på arbejdspladsen. Og vigtigere endnu skal en del af opgøret mod sexisme fokusere på, hvordan vi så hjælper de der allerede har været udsat for de værste former for seksuelle krænkelser – krænkelser som kan føre til livsvarige psykologiske mén. Netop dette kan du læse mere om i et debatindlæg i Berlingske Tidende, skrevet af Ask Elklit, professor i psykologi, d. 16. november.

Klik her hvis du er interesseret i at læse indlægget.


Redaktionen afsluttet: