Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Soldater frygter psykologskræk

Krigsveteraner vil ikke gå til behandling for traumer, frygter soldaternes fagforening, fordi en psykolog nu tvinges til at vidne.

Tvang af psykologer i vidneskranken kan få soldater til at boykotte mentalrengøring efter en tur i krig.

Det frygter Hærens Konstabel- og Korporalforening, som har brugt meget krudt på at få psykologhjælp til ikke at være tabu. Østre Landsret tvinger nemlig en psykolog til at vidne om en militærtolks oplevelser i Afghanistan, selvom tolken troede, at der var tavshedspligt.

"Det gør det utrolig svært for os at forklare soldaterne, at de fortsat skal gå til psykolog , selvom det godt kan være, at det bliver brugt. Det skaber en mistillid over for det system, som vi har brugt rigtig meget tid på at få til at køre," Michael T. Jensen, forbundssekretær i Hærens Konstabel- og Korporalforening, til Newspaq.

Han håber og tror fortsat, at hjemvendte soldater vil bruge psykologerne, men erkender dog, at det bliver svært at sælge psykologtimerne til medlemmerne.

"Det er selvfølgelig brand ærgerligt, hvis effekten er, at soldater ikke fremover vil opsøge psykologerne," fortæller han.

Hærens Konstabel- og Korporalforening vil nu forsøge at få en forklaring på dagen kendelse, så medlemmerne kan se, at det er et meget specielt tilfælde. Ellers kan soldater desværre begynde at censurere sig selv.

"Når man henvender sig til en psykolog , så skal man være tryg ved, at samtalen foregår i fortrolighed. Ellers censurere man sig selv og kommer ikke af med det, som man har brug for," forklarer Michael T. Jensen.

Tidligere i dag var psykologernes formand ude og sige, at kendelsen smadrer det arbejde, som de laver med veteranerne. De har kæret kendelsen, som nu skal for Højesteret.

 

Af Kristian Brårud Larsen
Kilde: Newspaq

 

Redaktionen afsluttet: 05.04.2011