Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Triste piger forsøger selvmord som voksne

Ny forskning viser, at piger som forsøger at begå selvmord i deres teenageår, er i stor risiko for at forsøge at tage deres eget liv, når de bliver voksne.

Antallet af selvmordsforsøg hos børn mellem 10 til 19 år er fordoblet siden 1980 og langt de fleste er piger. En ny bekymrende tendens har vist sig som følge af forskning foretaget af Center for Selvmordsforskning. Piger, som har forsøgt at begå selvmord i deres teenageår, har en stor risiko for at forsøge igen, når de bliver ældre.

- Vi har tidligere haft den antagelse, at det går over, når de bliver ældre. Men det gør det ikke, siger centerleder Lillian Zøllner.
- Hvis de unge kvinder forsøger at begå selvmord , mens de er mellem 15 og 19 år, så er der høj risiko for, at de vil lave nye selvmordsforsøg, når de er mellem 20 og 24 år, siger hun. Derfor handler det om at forebygge, inden de begår deres første selvmordsforsøg, lyder det.

Antallet af selvmord er halveret siden 1980, imens antallet af selvmordsforsøg er fordoblet. Årsagen hertil skal ifølge seniorforsker Mogens Christoffersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) findes i den krisetid, som de unge kvinder blev født ind i. Han peger på, at børn, der blev født omkring 1980, voksede op med høj ledighed blandt forældrene. Der er en dokumenteret sammenhæng mellem unges selvmordsadfærd og forældrenes arbejdsløshed. - Piger reagerer på de belastninger ved at påtage sig ansvaret og være selvskadende, siger Mogens Christoffersen. - Drenge synes ikke på samme måde, at det er dem, der er noget galt med, tilføjer han.

Det er de færreste unge kvinder, der ender med at dø af deres selvmordsforsøg. I 2009 døde i alt 6 unge kvinder mellem 15 og 30 år som følge af selvmord, skriver Kristeligt Dagblad.  

Kilde: Ritzau.
Redaktionen afsluttet: 14.06.2011