Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Jeg sygemelder mig fra systemet

Formanden for Landsforeningen for Voksne med Senfølger af Seksuelle Overgreb (Spor) fortæller, om hvordan hendes seksuelle misbrug har påvirket hendes liv.

D. 15 september bragte Politikken et debatindlæg med titlen "Jeg sygemelder mig fra systemet". Debatindlægget er skrevet af Helle Borrowman som er uddannet arkitekt og i øjeblikket er formand for Landsforeningen for Voksne med Senfølger af Seksuelle Overgreb – også til dagligt forkortet Spor.

I debatindlægget beskriver Helle Borrowman, hvordan hendes seksuelle overgreb har resulteret i PTSD og kompleks PTSD, hvilket har gjort hende ud af stand til at besidde et arbejde eller forhold. På trods af sine to diagnoser, bliver Helle Borrowman ved med at modtage breve for Jobcenteret og systemet som vil sende hende ud i arbejde igen – en ting som selv siger er det for stort psykisk pres for hende. Hun beskriver sig selv som systemets ejendom og har levet op til de krav, som systemet har sat. Helle Borrowmans grænse er dog nået nu, hvor bl.a. dag- og sygepengesatserne bliver sat ned, da som Helle beskriver "Men nu lever jeg i et Danmark, hvor det skal kunne betale sig at arbejde". Dette har desværre også medført, at hendes barndoms overlevelsesstrategi (splitning) er kommet tilbage. Hun er nødsaget til at sygemelde sig fra et sygt system.

D. 28 september har Spor kaldt til folketingshøring, hvor det skal diskuteres hvilke initiativer som tages for at hjælpe de seksuelt misbrugte med de problematikker og senfølger som et seksuelt misbrug fører med sig. Omkring 2% af drenge og hele 7,8% af piger har været udsat for en form seksuelt misbrug, så det er et område, hvor der er behov for en række initiativer, især når landets Center for Seksuelt Misbrugte også er lukningstruet.

Videnscenter for Psykotraumatologis Sidsel Karsberg skal holde et oplæg til folketingshøringen, hvor hun skal forklare lidt om de senfølger seksuelt misbrugte oplever.

Herudover, så er landets Synlighedsdage i gang over hele Danmark. Nedenunder er det muligt at se en oversigt over hvor og hvornår der er Synlighedsdag.

Aabenraa mandag d. 12. september

Kolding tirsdag d. 13. september

København lørdag d. 24. september

Aalborg lørdag d. 24. september

Vordingborg mandag d. 3. oktober

Odense torsdag d. 6. oktober

Århus fredag d. 7. oktober

Læs mere om Synlighedsdagen her.

Redaktionen afsluttet: 19.09.2016