Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Holgers forunderlige rejse endte lykkeligt

Treårig fundet efter et døgn på egen hånd i Tranum Klitplantage. Oplevelsen behøver ikke skade ham, vurderer ekspert

Det blev til godt et døgn på egen hånd i Tranum Klitplantage for treårige Holger Kragh. I går formiddag fandt en rytter på islandsk hest den rødhårede dreng, som havde forladt sine forældre i protest mod, at han skulle have jakke på. Drengen virkede ikke underafkølet og så ikke ud til at have lidt overlast, og han blev hurtigt forsynet med chokolade og cola. Men selvom Holger opholdt sig et døgn alene i naturen og endte som centrum i en massiv mediebegivenhed, behøver det ikke at sætte sig dybe spor i hans sind. Umiddelbart tænker jeg, at han sagtens ville kunne komme igennem sådan en oplevelse, uden at det vil komme til at påvirke ham voldsomt, vurderer Barbara Hoff Esbjørn, lektor på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet. Hun lægger vægt på, at Holger ikke blev fundet grædende i fosterstilling, men selv var i stand til at sige sit eget og sin mors navn til manden, der fandt ham. -Hvis han har det rimeligt okay, og omverdenen er i stand til at møde ham og sige: " det var ikke så smart, men hvor er det heldigt, du har det godt. Vær sød ikke at gå en anden gang," så vil der ikke formidles angst fra andre til ham.

Ro på

Lektoren, som er specialiseret i børnepsykologi, henviser til studier af børn efter den amerikanske orkan Katrina. -De børn, der får posttraumatisk stress-syndrom, er dem, hvor forældrene bliver meget oprørte og ængstelige, over det der er sket. Ikke de børn, hvor forældrene formår at dæmpe angstniveauet og formidle det til barnet, forklarer Barbara Hoff Esbjørn. Knut Erik Lindseth er enig i, at børns forsvinden ikke behøver at blive et traume til evig tid. Han stod for et år siden i samme situation som Holger Kraghs forældre. Hans 15 årige datter Julie forsvandt sammen med veninden Caroline under en skitur i Norge. Efter 12 timers eftersøgning og en nat i kulden blev de fundet af en helikopter, men i dag har de lagt oplevelsen bag sig. -Julie og Caroline fik muligheden for at tale ud gennem pressen, og det hjalp dem med at få det ud. Jeg tror, de vil huske det, hvis de kommer ud i en lignende situation, men de er ikke bange for fjeldet. De har været på ski i år igen, forklarer Knut Erik Lindseth. Og med sine blot tre år er det slet ikke sikkert, at Holger Kragh kan huske sit forsvindingsnummer, når han bliver voksen. -Det kan godt være, han husker dengang, han blev væk, men det kan være, at det han husker, er en hest. Det kommer an på, hvad der har sat spor i ham, påpeger Barbara Hoff Esbjørn. Holgers forsvinden har som sagt fået massiv mediebevågenhed -men mange danskere har også fulgt eftersøgningen tæt. Det mærkede nordjydske.dk i hvert fald, da deres side brød sammen på grund af de mange besøgende, der skulle læse sidste nyt, da Holger blev fundet i god behold.

Holgers farefulde færd

Efter at have tilbragt et døgn helt alene i naturen ved Tranum Klitplantage blev tre-årige Holger Kragh mandag formiddag fundet i god behold. Holger forsvandt søndag ca. kl. 11. Han gik sin vej i protest mod, at han skulle have jakke på. Han blev fundet af en forbipasserende rytter ca. tre kilometer nord for spejderhytten.

 

Redaktionen afsluttet: 29.03.2011