Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Gal eller normal - et opgør med fordomme om psykiske sygdomme

Kan eksperter spotte hvem der har en psykiatrisk diagnose, og hvem der ”helt normal”? Programmet "Gal eller normal" på DR1 har sat sig for at teste dette.

I går havde DR1 præmiere på programmet ”Gal eller normal”. I programmet deltager 10 danskere i et eksperiment, hvor tre eksperter (en psykolog, en sygeplejerske og en psykiater) skal gætte hvilke fem deltagere der bærer på en psykiatrisk diagnose.

Deltagerne bliver i programmet stillet over for forskellige opgaver, der er designet til at fremprovokere særlige reaktioner hos de der har en psykiatrisk diagnose. Der er tale om et program af to afsnit; ved aftenens første afsnit lykkedes det ikke eksperterne at ”gætte rigtigt”, da de blev enige om at en af deltagerne, grundet sin opstemthed og begejstring for de opgaver hun blev stillet, måtte være den i gruppen der havde bipolar lidelse.

Programmet er ikke bare underholdende og sjovt at gætte med i, men sætter fokus på de fordomme, der er over for mennesker med psykiatriske diagnoser. Det er vigtigt at få skabt et mere nuanceret billede af mennesket bag den psykiatriske diagnose. Mange mennesker lever et helt normalt liv, går på arbejde og har familie, selvom de på et tidspunkt har haft vanskeligheder i en sådan grad, at de er faldet uden for normalen på nogle samfundsbestemte parametre.

Læs mere om forskellige psykiske vanskeligheder, metoder og diagnostik under videncentrets publikationer.
 

Kilder: "Gal eller normal" vist 14. maj kl. 20 på DR1 (1:2)
          
           Dr.dk 14. maj 2012

Redaktionen afsluttet: 15.05.2012