Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Forsinket stress hos krigsveteraner

Flere soldater får konstateret stress, når de vender hjem fra deres missioner.

Hver 6. hjemvendte soldat oplever psykiske mén
Forrige måned viste en rapport fra SFI, at hver 6. hjemvendte soldat får psykiske mén. Den hyppigst forekommende lidelse hos krigsveteranerne er Post Traumatisk Stress Syndrom, og dette er samtidig den eneste psykiske lidelse, der kan udløse erstatning. Men for at dette sker, skal lidelsen være indtrådt inden for de første seks måneder efter hjemvendelse.

Når symptomer kommer "for sent"
Flere soldater oplever dog, at de første symptomerne først optræder over et halvt år efter endt mission. Det kan virke både urimeligt og traumatiserende  når symptomerne optræder ”for sent”, og derfor ikke anerkendes som krigsrelaterede.

Beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen, har nu bedt om en udredning af forskning på området, for at vurdere om seks-måneders kravet er rimeligt.

Forskning på området
På Videnscenter for Psykotraumatologi samarbejder vi med Videnscenter for Veteraner om at undersøge mekanismer, der fører til PTSD og andre psykiske problemer hos danske soldater, der har været udsendt til Afghanistan. Vi samarbejder med den internationalt førende forsker professor Zahava Solomon fra Tel Aviv om en undersøgelse af langtidsmekanismer og kronificering af psykopatologi blandt krigsveteraner, og gennem et ph.d.-projekt undersøger Karen-Inge Karstoft i øjeblikket psykiske reaktionsmønstre over tid og udredningen af veteraner med traumatiske reaktioner.

Vi er også involveret i et banebrydende projekt om udvikling af Virtual Reality spil til veteraner i samarbejde med bl.a. Dansk Industri, Falck, Siemens og en lang række andre institutioner. Hensigten med dette spil er at det skal anvendes i behandlingen af veteranernes PTSD-symptomer gennem desensitivering. Læs mere om projektet på www.gamesforhealth.dk.

Find undersøgelser om krigstraumer og PTSD under ”Publikationer” – undersøgelser kan rekvireres gennem VfP.

 

Kilde Dr.dk

Redaktionen afsluttet: 25.10.2012