Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Dansk bidrag til nyt projekt

 Forholdet mellem PTSD og FN-missioner

Af Karina Raeder, 07-08-2021


I foråret 2021 påbegyndte en række danske forskere i Veterancenterets Videnscenter en omfattende undersøgelse af forhold mellem FN’s uniformerede personale og PTSD. Baggrunden er, at FN, der har udsendt titusindvis af fredsbevarende soldater, endnu ikke har en sammenhængende politik mht forebyggelse, støtte og behandling af de udsendte.

Veterancenteret beskriver projektet som ’et puslespil af gigantiske dimensioner’. Undersøgelsen involverer nemlig data fra samtlige troppe- og politibidragsydere i FN, der omfatter 111 af FN’s medlemslande.

For at samle puslespillet og dermed gøre os klogere på forholdene omkring FN’s uniformerede personale og PTSD, må en del af puslespilsbrikkerne findes i den eksisterende litteratur på området. Veterancenteret har derfor et tæt samarbejde med forskere fra hhv. Arbejdsmedicinsk Klinik på OUH samt Videnscenter for Psykotraumatologi på SDU.

Om FN

  • De Forenede Nationer (FN) er en international organisation med 193 medlemslande. FN repræsenterer ikke en enkelt nation eller regering – organisationen repræsenterer hele verden.
  • FN blev grundlagt i 1945 efter Anden Verdenskrig og er forpligtet til at opretholde fred og sikkerhed, udvikle venskabelige forbindelser mellem verdens lande og skabe en bedre fremtid for mennesker og planeten. 
  • FN kan handle på en lang række problematikker på grund af sin unikke internationale karakter.

    Kilde: www.un.dk/da


    Mere om FN
Veterancenteret.dk
Error while rendering view [ArticleQuote]. Please, make sure the rendering is configured properly or contact your administrator.

Når forskningsprojektet er afsluttet, skal resultaterne videreformidles til FN-kontoret i New York, og herfra forlægges for samtlige medlemslande i FN på generalforsamlingen i oktober 2021.

Når alle brikkerne i det store forskningsprojekt er lagt, skal resultaterne videreformidles til projektkontoret i FN i New York, som skal udarbejde en rapport, der skal forelægges for FN’s medlemslande. Herefter vil det være op til FN’s Generalforsamling at beslutte, hvordan resultaterne skal bruges i forhold til fremtidig håndtering af både PTSD og erstatningskrav på grund af PTSD i FN.

Er du interesseret i at høre mere om projektet, kan du læse Veterancenterets beskrivelse her.

Er du interesseret i den allerede eksisterende forskning om PTSD, kan du finde et overblik og Videnscenter for Psykotraumatologis forskning her.


Redaktionen afsluttet: 07.08.2021