Erhvervsuddannelserne inden for hovedområdet omsorg, sundhed og pædagogik spiller en afgørende rolle i det danske velfærdssamfund, men det er en udfordring at rekruttere særligt unge til området – og for få af dem, der starter på PA- og SOSU-uddannelserne gennemfører.
Formålet med dette projekt er at skabe ny viden om, hvordan de yngste elever oplever og navigerer i SOSU- og PA-uddannelserne. I projektet anskues disse uddannelser som særegne erhvervsuddannelser. Det undersøges, hvilke krav og forventninger der stilles til elevernes personlige kompetencer, og hvordan disse påvirker de unge elevers trivsel og mulighed for at gennemføre deres uddannelse. Dertil undersøges det, hvordan vekseluddannelsesstrukturen kan udfordre særligt unge elevers relationer og tilhørsforhold og hvilken betydning det kan have.
Projektet har et longitudinelt forskningsdesign, som gennem observation og interviews følger en gruppe unge elever fra start og frem i deres uddannelsesforløb. Dette suppleres med aktionsforskning, der skal bidrage til udviklingen af konkrete pædagogiske tiltag, samt policyanalyse, der bl.a. vil følge EPX og resten af den nye ungdomsuddannelsesreform tæt.
Projektets resultater vil bidrage til en målrettet indsats for de yngste elever på SOSU Fyns uddannelser. Nationalt kan resultater anvendes til at styrke uddannelsespraksis på andre uddannelsesinstitutioner og uddannelsespolitiske strategier, der understøtter unges vej gennem erhvervsuddannelserne.
Projektet er finansieret af Innovationsfonden i samarbejde med SOSU Fyn og SDU og ledes af Julie Seiger Egholm, erhvervs-ph.d.-stipendiat, under vejledning af lektor Dion Rüsselbæk Hansen og Gunna Funder, ph.d. og direktør ved SOSU Fyn.