Skip to main content
Events

Væv en science-gobelin

Kom og væv en science-gobelin! Og bliv klogere på, hvorfor vi betragter vævning som verdens ældste computerteknologi.

Igen bidrager medarbejderne fra Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG) med en aktivitet til Forskningens Døgn på SDU den 20. april 2024, nemlig en væveworkshop, som væver håndværk, matematik og teknologi sammen til en aktivitet for de besøgende på Forskningens Døgn.

Om workshoppen fortæller idémagerne bag den, Amalie Thorup Eich-Høy og Katrine Bergkvist Borch, begge ph.d.-studerende på FNUG:

"I workshoppen væver vi gobeliner ud fra diagrammer og mange forskellige materialer. Gennem aktiviteten gør vi vævning til en legitim sciencepraksis, og vi udforsker vævningens muligheder for at understøtte sanseligt og æstetisk arbejde. Det er en feministisk såvel som didaktisk pointe at tilbageerobre teknologiens materielle og æstetiske tilblivelsesform. Vævning er nemlig den ældste computerteknologi!


Forskning og faglig baggrund

Vævning er en metafor vi bruger om vores naturvidenskabelige uddannelsesforskning på Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG). Vi sammenvæver fag, æstetiske udtryk, uddannelsesniveauer, praktikere og forskere samt konventionel og avantgarde sciencepraksis. Vævning er desuden en historisk feminin praksis, som muliggjorde udviklingen af computerteknologi i form af håndværkets binære, algoritmiske fremgangsmåde. Inspireret af Michel Serres’ Troubadour of Knowledge (1997) og Amalie Smiths Thread Ripper (2022) udforsker vi det at befinde sig som tråden i et vævestykke, placeret i en membrantilstand mellem to ydersider: Vævende, tøvende, befindende sig imellem. På den måde udvikler vi gennem vævning et sprog for at arbejde tværfagligt."


Læs mere om Forskningens Døgn her

Mød forskeren

Katrine Bergkvist Borch er en af de to udviklere af science-gobelin-workshoppen. Hun er ph.d.-studerende på FNUG (Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling).

Læs mere her

Mød forskeren

Amalie Thorup Eich-Høy er en af de to udviklere af science-gobelin-workshoppen. Hun er ph.d.-studerende på Forskningscenter for Naturvidenskabelig Uddannelse og Formidling (FNUG)

Læs mere her

Redaktionen afsluttet: 17.04.2024