Skip to main content
DA / EN

Moriori, Music and Manawa

Professor Connie Svabo, centerleder på FNUG bidrager til projektet Moriori, Music and Manawa, som handler om oplevelses-, medie- og udstillingsdesign.

Projektet Moriori, Music and Manawa sætter fokus på Moriori-kulturen i New Zealand og arbejder tværvidenskabeligt og praksisrettet med kulturarvsbevaring og udvikling af lærerige oplevelser. Projektet er forankret på University of Otago og er ledet af Dr. Gianna Savoie.

 

Gianna Savoie er prisvindende National Geographic filmskaber gennem to årtier med erfaring i at lede store produktionshold. Hendes forskning krydser videnskab, medier og kulturel fortælling med fokus på ophøjelsen af indfødte stemmer i videnskabsfortælling – forskning, som er omdrejningspunktet for dette projekt.

 

Projektet bygger på indsigter fra videnskabsundervisning, kulturundervisning, videnskabskommunikation, datalogi, musik, arkæologi, grafisk design og museumsstudier, og Gianna Savoie arbejder i projektet sammen med et tværfagligt og internationalt forskerhold, herunder professor Connie Svabo, centerleder på FNUG.

 

Connie Svabo bidrager med sin ekspertise i formidling og oplevelsesdesign, og hun skal være med til at forske i projektet og desuden at understøtte den samlede formidlingsoplevelse.

 

Projektet involverer eksperimentel forskning i Moriori musikinstrumenter (miheke oro), som de er skabt og brugt af det oprindelige Moriori-folk, ved hjælp af 3D-replikaer af instrumenterne og af andre artefakter. Der skal også udvikles virtual reality og konkrete museumsinstallationer.

 

Nancy Longnecker, professor i videnskabskommunikation fra University of Otago er også tilknyttet forskerteamet. Nancy Longnecker har kurateret snesevis af udstillinger, og hendes forskningsbaserede viden om museer som kulturinstitutioner udgør et vigtigt grundlag for at udvikle den immersive udstilling om Moriori, Music and Manawa med fokus på brugeroplevelse. Hun har erfaring med samskabelse af kommunikationsressourcer med deltagere fra Māori og Stillehavet (Longnecker & Scott, 2016; Sole et al, 2022; Longnecker & Bryant, 2023).

 

Nancy Longnecker besøger SDU den 17. til 20. april 2023, hvor FNUG er hendes vært.

 

Det øvrige forskerteam

Susan Thorpe arkæolog, økolog og forsker for Hokotehi Moriori Trust (HMT), New Zealand. Hun koordinerer projektaktiviteter på Rēkohu og giver råd og feedback om alle aspekter af projektet.

 

Dr. Jennifer Cattermole (University of Otago, Music), en af New Zealands førende etnomusikologer med en særlig interesse for Māori- og Moriori-musik, leder arbejdet med at replikere og teste miheke oro.

 

Ajay Peni (Moriori), internationalt kendt Moriori-musiker/komponist/influencer fra Rēkohu, bidrager med sin professionelle musikretning og komposition til projektet.

 

Professor Steven Mills (University of Otago, Computer Science) og Professor Holger Regenbrecht (University of Otago, information Science) skaber og evaluerer virtuelle oplevelser

 

Lektor Linda Antas (Montana State University), musiker og musikteknolog bidrager med sin forskningsekspertise i at blande indfødt musik og computermusik med multidisciplinære interaktive installationer, og til forskningen om opfattet ægthed af musikalske replikaer.

 

Redaktionen afsluttet: