Nye projekter med start i 2024-2025:
USE Center. FNUG er strategisk partner i det nyetablerede Novo Nordisk Foundation Center for University Science Education (USE Center), som med en bevilling på 125 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden repræsenterer en af de største investeringer i naturfagsdidaktisk forskning på globalt plan. Det giver danske forskere mulighed for at placere Danmark i spidsen for forskning i didaktik inden for naturvidenskabelig uddannelse.
Ny SDU-campus i Vejle. Syddansk Universitet (SDU) etablerer campus med fokus på IT- og STEM-uddannelser med støtte fra LEGO Koncernen og Vejle Kommune. Professor Connie Svabo og Gitte Miller Balslev, lektor på FNUG, understøtter rektoratet, Det Tekniske Fakultet og Det Naturvidenskabelige Fakultet i forbindelse med læringsmiljøudvikling og udvikling af uddannelser. De to FNUG-forskere har anvendt designbaserede metoder og systemiske modeller i flere sprints. Det teoretiske grundlag er kollaborativ innovation i opbygningen af "FNUG Learning Experience Design", der omfatter en forskningsbaseret forandringstilgang til STEM uddannelsesinnovation, der har både faciliterende og materialiserende aspekter.
Nyt forskningslaboratorium – AI for Learning. I 2024 stod Chunfang Zhou, lektor på FNUG, i spidsen for lanceringen af AI for Learning - et nyt forskningslaboratorium på Syddansk Universitet (SDU). Her bliver der udviklet løsninger til at forbedre samarbejdet mellem mennesker og AI og til at forbedre pædagogiske praksisser. I forskningslaboratoriet bliver AI fremhævet som både en epistemisk teknologi og et socio-teknisk system, og trækker indsigter fra en bred vifte af interessenter, herunder lærere, studerende, uddannelsesledere, teknologiske udviklere, industriledere og beslutningstagere.
Mathematics Education Lab. Under ledelse af Dorte Moeskær Larsen, lektor, FNUG, er etableringen af Mathematics Education Lab i gang. Det har til formål at fremme matematikundervisningspraksis på tværs af alle uddannelsesniveauer med et primært fokus på den professionelle udvikling af matematiklærere. Laboratoriets forskning er designet til at give lærere de nødvendige færdigheder og ressourcer til at styrke deres faglige praksis og dermed at forbedre elevernes læringsresultater og -oplevelser i matematik.
Science Education Hub har til formål at fremme samarbejde, inspirere til kreativitet og tilbyde muligheder for kompetenceudvikling for undervisere og medarbejdere på Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU. Science Education Hub vil spille en central rolle i udformningen af fremtidens naturvidenskabelige uddannelse på SDU ved at facilitere projektsamarbejder, tilbyde netværk og skabe rum for ide-udveksling og deling af erfaringer og gode undervisningspraksisser. Science Education Hub bliver skabt i et samarbejde mellem tre partnere: STEM Center for Uddannelsesforskning FNUG, SDU Universitetspædagogik (SDU UP) og Det Naturvidenskabelige Fakultet (NAT).
STEPS. STEM-perspektiver på primær- og sekundærtrinnet. FNUG har i samarbejde med IPN Leibniz Institute for Science and Mathematics Education (Tyskland) og andre partnere modtaget en Interreg-bevilling. Formålet med STEPS er at gennemføre pilotprojekter, der gør det muligt for unge mennesker at finde vej over grænserne til digital-tekniske erhverv i den tysk-danske grænseregion. Projektet løber i perioden 2025-2028.
Min Digitale Kompetenceportfolio. Novo Nordisk Fonden har bevilget 6,2 mio. kr. til projektet "Min Digitale Kompetenceportfolio" (2025–2029), som handler om at øge studerendes kompetencebevidsthed ved at introducere en refleksionspraksis i undervisningen. Projektet har en følgeforskningsdimension, som bliver forankret i USE.
Vild – under overfladen. Limfjordsteatret har modtaget 1,9 millioner kroner fra Nordea-fonden til det nyskabende undervisningsprojekt "Vild - under overfladen", som integrerer scenekunsten ind i naturfagene. Projektet sigter mod at udvikle nye læringsmetoder i faget Naturteknologi og eleverne vil komme til at undersøge naturen gennem både mikroskoper og egne kreative udtryk. I værksteder på klassen og i skolens nærmiljø kommer eleverne til at udforske naturen lige fra små mikrodyr som bjørnedyr, mosmider og barkbiller til celler inde i egne kroppe og hjerner.
Igangværende projekter:
LabSTEM+ er en videreførelse af LabSTEM-projektet. Novo Nordisk Fonden har bevilliget midler, så projektet kan fortsætte til 2026. LabSTEM+ har til formål blandt andet at arbejde for en højere kvalitet i undervisningen i matematik og naturfag i grundskolens udskoling og på ungdoms- og erhvervsuddannelserne. Connie Svabo er projektchef, Dorte Moeskær Larsen er projektleder, og Maiken Westen Holm Svendsen er ph.d.-studerende på projektet.
Geo & Bio Science Center Syd har tilknyttet et følgeforskningsprojekt, som ph.d.-stipendiat Katrine Bergkvist Borch står for under ledelse af Connie Svabo. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden. Katrine Bergkvist Borch arbejder med en blanding af kvantitative og kvalitative metoder (mixed methods). Samme form for følgeforskning har Katrine lavet i forbindelse med projektet Bælt i Balance, som er støttet af VELUX Fonden og Nordea-fonden. Læs mere om Katrine Bergkvist Borchs ph.d.-projekt her.
LAVIN (Længdestudie Af Videnøkologi i Naturfagsakademiet), hvor Connie Svabo og Thomas Albrechtsen er projektledere. Karina Kiær, forsker på FNUG og adjunkt på UC Syd, er medarbejder på projektet, og Tina Maria Brinks er ph.d.-stipendiat.
NAVADA – ’Naturvidenskabelig almendannelse i dagtilbud’ hører til på Københavns Professionshøjskole.
FNUG bidrager til projektet ved at huse og vejlede to ph.d.-stipendiater, som er ansat i projektet: Karen Bollingberg og Søren Krogh Hansen, som derfor fra den 1. februar 2023 og tre år frem er en del af forskningsmiljøet i og omkring FNUG. NAVADA ønsker at styrke 0-6-årige børns naturvidenskabelige almendannelse. Connie Svabo indgår i advisory board for projektet, som er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Fysikklubber i Region Syddanmark, som er støttet af Villum Fondens projekt ”Science i Fritiden”, er ledet af professor Mads Toudal Frandsen, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, SDU. FNUG er tilknyttet i form af følgeforskning om evaluering og kommunikationsbistand. Vi samarbejder også med FKF om andre STEM-aktiviteter.
Følgeforskning i Skolesporet – et følgeforskningsprojekt i NAFA, hvor lektor Chunfang Zhou, FNUG, er en del af forskningsteamet.
Herunder finder du alle projekter