-
Rumforskning
Nu kommer der detaljer fra det sorte huls baghave
Detaljer begynder at dukke op i takt med, at forskere arbejder sig gennem billeddata fra det sorte hul M87, som skrev verdenshistorie i 2019: Nu kan man se en skarp ring af lys, skabt af lyspartikler, der pisker rundt på bagsiden af det supermassive sorte hul.
-
Læselyst
Vi skal (også) lære at læse langsomt
Danske børn og unge læser mindre og mindre. De har sværere ved at læse længere og holde fokus. Et for ensidigt fokus på korrekt og hurtig læsning i folkeskolen, minimerer de fantaserende, fordybende og forstående elementer ved læsningen. Det skal der fokus på, hvis de kommende generationer skal besidde kritisk og kreativ tænkning, lyder det fra Sarah Bro Trasmundi.
-
Bæredygtighed i antikken
Græsk rigmand brugte genbrugsglas i sin villa
Mosaikgulvene var mange og udsøgte i denne luksusvilla, som lå ved middelhavskysten i det nuværende Tyrkiet; det var allerede tydeligt, da den blev udgravet i 1856. Men nu viser nye kemiske analyser, at mosaikgulvene blev lagt med bl.a. genbrugsglas.
-
60 år med silikone
Den konstruerede kvindekrop er blevet mainstream
I år er det 60 år siden, den første kvinde lagde sig på operationsbordet for at få lavet større bryster. Ifølge kulturforsker Karen Hvidtfeldt har silikonebryster banet vejen for et utal af behandlinger, der i dag af mange opleves lige så naturlige som at gå til frisøren.
Seneste nyheder
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet
Hvert år får ca. 200.000 patienter i Danmark foretaget en ultralydsundersøgelse af hjertet ved mistanke om - eller i forbindelse med kendt - hjertesygdom. Behovet er stigende og forventes i fremtiden at tiltage med flere patienter. En samfundsudfordring, som kræver nye løsninger. MedTech Odense uddeler derfor millionbevilling til visionært og tværfagligt projekt mellem Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, der vil automatisere undersøgelsen og har potentiale til at udvikle banebrydende sundhedsteknologi endnu bredere i sundhedsvæsenet.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
Stigende interesse for SDU’s uddannelser via kvote 2
Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote 2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en stigning i antallet af ansøgere for tredje år i træk.
5 ting du (nok) ikke vidste om kvinders 150 år på universitetet
I år er det 150 år siden, at Nielsine Nielsen fra Svendborg - som den første kvinde - fik lov at gå på universitetet i Danmark. Her er fem milepæle, der åbnede nye muligheder for kvinder i samfundet.
QM bliver en del af et spændende samarbejde med Novo Nordisk og Qpurpose
Center for Kvantematematik er stolte af at kunne annoncere, at vi gennem Qpurpose har indgået et samarbejde med Novo Nordisk for at støtte dem i forberedelserne til fremtiden indenfor kvantecomputere.
Har Tinder forandret vores kærlighedsliv?
Menneskers kærlighedsliv er i fuld gang med at blive digitalt, men hvad betyder det? Det har vi spurgt en ekspert i social interaktion om.
Her er de 5 mest læste forskningsnyheder fra SDU
Hver dag i året bringer vi nyheder fra forskningen på Syddansk Universitet, men hvad klikkede I mest på i 2024?
Danskernes fødselstal falder stadig – hvordan vender vi udviklingen?
Det har vi spurgt demografi-professor Rune Lindahl-Jacobsen om, efter nye beregninger viser endnu et fald i fødselstallet i 2024.
Nyt flagskibscenter på SDU og OUH
Center for Integrated Multi-Omics in Precision Medicine (CIMP) har modtaget det faglige kvalitetsstempel fra SDU og OUH med udnævnelsen som det nye forskningsmæssige flagskib på tværs af de to institutioner.
SDU får to nye kandidatuddannelser
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at udbyde to nye kandidatuddannelser. Begge vil blive udbudt på SDU’s campus i Sønderborg.
Forskere kortlægger PFAS-eksponering hos de mindste
I et nyt projekt undersøger SDU-forskere fostres og spædbørns udsættelse for evighedskemikalier og baner vej for opdaterede anbefalinger.
Ny AI-teknologi skal hjælpe læger med at finde lungekræft tidligere
Ligesom bilens diagnosesystem hurtigt finder tekniske fejl, kan den nye teknologi hjælpe røntgenlæger med hurtigt og præcist at identificere sygdomme i lungerne.
Psykiatriske patienter får mere og mere medicin
Forskere fra Syddansk Universitet har med det hidtil største studie af sin art vist, at stadig flere og flere patienter får mere end en slags antipsykotisk medicin samtidigt, selvom det bliver frarådet.
SDU-forskere vil bruge robotteknologi og AI til behandling af kræft
Forskere fra bl.a. Syddansk Universitet arbejder på at bruge robotteknologi og kunstig intelligens til at diagnosticere og behandle en række kræftformer. Løsningen kan være klar allerede om få år.
Vejle bliver universitetsby: SDU etablerer campus med fokus på IT- og STEM-uddannelser
Ambitionerne har været til stede siden 2021, og nu bliver de til virkelighed. Syddansk Universitet (SDU) kan nu annoncere en historisk beslutning om at etablere en ny campus i Vejle, dedikeret til IT- og STEM-uddannelser med støtte fra LEGO Koncernen og Vejle Kommune.
Medtech-partnerskab forener forskning og teknologi og skaber fremtidens patientbehandlinger
Et nyt strategisk partnerskab mellem SDU, Region Syddanmark og Odense Kommune skal danne rammen om fremtidens teknologiske sundhedsløsninger for patienter i hele Danmark.
Sundhedsteknologi kan være med til at redde vores sundhedsvæsen
Sundhedsvæsenet står over for udfordringer, men samles kræfterne på tværs af fagligheder, og bringes alle perspektiver i spil, opstår nye muligheder for at møde dem. Når ingeniører, klinikere, forskere og private aktører samarbejder tæt, kan vi udvikle sundhedsteknologi, der ikke blot hjælper sundhedspersonalet, men også forbedrer patientbehandlingen og skaber et mere robust og effektivt sundhedsvæsen.
Hvordan får man flere unge til vælge erhvervsuddannelser?
Den udfordring har politikerne drømt om at løse i årevis, men andelen af danske unge på erhvervsuddannelser falder - og ligger nu et godt stykke under EU-gennemsnittet. I nyt forskningsprojekt -støttet med 21. mio. kr. fra EU - vil SDU-forskere og europæiske samarbejdspartnere undersøge blandt 7500 europæiske unge, hvorfor de vælger eller fravælger erhvervsuddannelser.
Ny teknologi kan revolutionere behandlingen af slidgigt og bruskskader
Forskere fra Syddansk Universitet, King’s College London og Boston University har videreudviklet laserteknologi, så man for første gang nogensinde kan få detaljerede og dybdegående billeder af levende væv uden at beskadige vævet. Studiet er netop publiceret i Nature Communications.
Verdensberømte Margaret Atwood besøger SDU
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024.
Adfærdsforsker: Lyt til de mennesker, der bliver berørt af klimatiltag
Hvis verden skal blive CO2 neutral, skal samfundet gennemgå massive forandringer. Det vil berøre os alle sammen, og derfor skal politikere og myndigheder lytte til de bekymringer, som borgere har.
Hvorfor får vi færre børn – og hvad kan vi gøre ved det?
Der fødes alt for få børn – også i de familievenlige nordiske velfærdsstater – i en grad, så det bliver vanskeligt at opretholde vores arbejdsmarked og sociale modeller i Europa. Ny forskning fra SDU-professor Pieter Vanhuysse har et overraskende bud på, hvorfor vi mangler babyer i Europa.
To skønlitterære forfattere flytter ind på SDU
De anmelderroste forfattere Glenn Bech og Rasmus Daugbjerg bliver begge writer-in-residence på Syddansk Universitet.
Sådan får du dine nytårsforsætter til at holde
Mål og motivation er blandt de vigtige faktorer, når du skal gennemføre dét, du sætter dig for.
Unge på danske ungdomsuddannelser trives
Ny stor undersøgelse blandt mere end 11.000 elever på 100 danske ungdomsuddannelser nuancerer det eksisterende billede af unges massive mistrivsel. Mere end 80% af de unge på tværs af ungdomsuddannelserne trives rigtig godt, og trivslen er stort set ligeligt fordelt mellem uddannelser og mellem drenge og piger.
Hvorfor ser vi mange kritiske historier om dårligt politiarbejde?
Mange kritiske sager hober sig op mod politiet for tiden, og vi har sat politiforsker på Syddansk Universitet, Adam Diderichsen i stævne for at kaste et mere grundigt og nuanceret blik på det kritiske forhold mellem befolkningen og ordensmagten og forstå, hvad der ligger til grund for kritikken.
Nyt forskningscenter skal sikre, at vi lærer af tidligere katastrofer
Syddansk Universitet har etableret et nyt center, der skal sikre vedvarende læring fra katastrofer og hjælpe samfund, organisationer og individer med at blive modstandsdygtige.
Nyt studie: Unge forestiller sig en dystopisk fremtid
Hvis man skal tro fynske gymnasieelever, bliver livet i 2060 alt andet end trygt og behageligt. I en række noveller tegner 2/3 af undersøgelsens 152 deltagende unge et dystopisk fremtidsbillede.
Professor Anne-Marie Mai modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2023
Hun modtager prisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning. En indsats, som har ændret vores opfattelse af, hvordan litteraturen kan undersøges og analyseres.
Nyt forskningsprojekt vil hjælpe tv- og filmindustrien til at blive grønnere
Det koster mange tons CO2 at producere film og tv. Men det behøver det ikke, og nu vil et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan det bliver overskueligt at lave mere bæredygtige produktioner.
Årets 10 mest læste forskningshistorier
Kommaer. Kunstig intelligens, som din nye chef. Gulerødder, som forebygger tarmkræft. Ny behandling til rygpatienter. Her er de 10 forskningsnyheder fra Syddansk Universitet, som er blevet mest læst det seneste år.