Skip to main content
Ugens tal, uge 21

Vandpibe med smag af slik og frugt hitter blandt unge

Mange unge tænder jævnligt for vandpiben – og helst én, der smager sødt. Det viser ny analyse med svar fra 10.000 danske unge.

Vandpibetobak indeholder nikotin, tjære og tungmetaller. Alligevel er vandpiber populære blandt de unge – måske fordi tilsætningsstoffer kan overdøve smagen af tobak og i stedet få vandpiben til at smage af eksempelvis slik.

Nye tal fra §RØG-undersøgelsen viser, at omkring 6 procent af de unge i alderen 15-29 år ryger vandpibe enten dagligt eller jævnligt. Det svarer til 70.000 unge.

Vandpibetobak fås med forskellige typer smag, bl.a. mentol og en række af søde smage som slik og frugt. Det er især de søde smage, der hitter.

”Blandt de unge, der ryger vandpibetobak, fortæller ni ud af ti, at de ryger det med en sød smag som for eksempel slik eller frugt, mens kun otte procent ryger vandpibe med smag af tobak,” fortæller Lotus Sofie Bast, seniorforsker i tobaksforebyggelse ved Statens Institut for Folkesundhed.

Hun mener, at de søde smage i vandpibetobak kan være problematiske.

”Hvis noget smager sødt, appellerer det ofte til flere. Derfor kan vi godt være bekymrede for, at vandpiberygning kan blive en glidebane til at begynde at ryge cigaretter eller bruge anden tobak, for eksempel snus, fordi vandpiberne kan være med til at opbygge en nikotinafhængighed hos de unge,” siger Lotus Sofie Bast.

Studier peger på bivirkninger

Det er især de 18-24-årige, der har hang til vandpiber. Her ryger næsten 8 procent af mændene og 6,5 procent af kvinderne vandpibe, mens forbruget blandt de lidt yngre ligger under 4 procent blandt begge køn.

Man kender endnu ikke til de fulde helbredsskadelige effekter af vandpiber, men studier peger på bivirkninger, der er sammenlignelige med dem, man ser ved brug af andre former for tobak, som for eksempel cigaretrygning. Det skyldes formentlig vandpibernes indhold af blandt andet nikotin, tjære og tungmetaller.

Undersøgelsen er baseret på svar fra §RØG – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler, hvor omkring 10.000 unge i alderen 15-29 år har svaret på spørgsmål om forskellige typer af tobaks- og nikotinprodukter. §RØG-undersøgelsen er foretaget i oktober 2021.

§RØG-undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Den er finansieret af TrygFonden og foretages hvert år. Næste gang bliver til efteråret.

Kontakt: Seniorforsker Lotus Sofie Bast, tlf.: 6550 7809 eller 2855 8008, e-mail:loni@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere?

§RØG

Redaktionen afsluttet: 25.05.2022