Skip to main content
Forskningens Døgn 2024

En lever kan til en vis grad helbrede sig selv, hvis den bliver syg. Den kan blive syg på grund af for meget alkohol, sukkersyge og overvægt. Og leverlægerne bruger faktisk en ostescanner for at finde ud af om din lever er syg.

FLASH er en forskningsenhed under afdelingen for medicinske mave-, tarm- og leversygdomme på Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet. FLASH blev etableret i år 2013 af professor Aleksander Krag og er i dag et elite-forskningscenter, som består af ca. 10 forskere, administrativt personale og et studenterhold.

Vores primære forskningsområde er opsporing og kontrol af alkohol- og fedtleversygdom, samt afprøvning af nye behandlingsmetoder. Vi har aktuelt gang i 10 kliniske forskningsprojekter, som spænder fra leverscreeningsstudier, medicinske behandlingsprojekter, algoritme-udvikling og litteratur-workshops.

Nogle af vores studier, søger forsat deltagere – måske du vil være med?

Årligt leverscanner vi 1500 danskere, der enten inviteres tilfældigt via. E-boks eller selv henvender sig grundet en risikofaktor (overvægt, sukkersyge eller alkoholoverforbrug). Derudover foretager vi årligt ca. 150 leverbiopsier for at kigge i nærmere i dybden; hvad sker der på celle-niveau?

Slutligt er vi meget interesseret i vores gener og tarmfloraen, da begge elementer i høj grad er afgørende for hvor sårbar ens lever er. Dette kigger vi nærmere på ved at analysere tusindevis af afføringsprøver og foretager avancerede genetik-analyser. Alt samme i forsøg på at kortlægge: ”Hvem får leversygdom, hvornår og hvorfor? Og hvordan kan vi finde og behandle disse patienter?”

FLASH – Center for Leverforsknings samarbejder med mere end 10 forskellige lande og Europas førende eksperter indenfor bl.a. genetik og tarmflora. Vores drift og projekter er økonomisk finansieret af midler fra EU Horizon2020, Region Syddanmark, Odense Universitetshospital, Syddansk Universitet, Novo Nordiske Fonden, Danmarks Grundforskningsfond og Innovationsfonden.

Du kan læse mere om os og vores arbejde på www.sdu.dk/flash eller følge med på vores facebookside ”Center for Leverforskning, Odense Universitetshospital”Event
Video
Målgruppe
10 år og opefter
Medvirkende
Katrine og Simon, der begge er læger