Skip to main content
Ugens tal, uge 49

Fysisk aktivitet dæmper angst og depression – ny rapport undersøger hvorfor

Hvordan kan det være, at personer med angst eller depression får det bedre af at dyrke motion og fysisk aktivitet? Et litteraturstudie gennemgår forskellige mekanismer, der kan forklare sammenhængen.

Løb, cykling eller en rask gåtur. Det er efterhånden veldokumenteret, at motion og fysisk aktivitet har en positiv effekt for mennesker med angst eller depression. Symptomerne dæmpes, når de er fysisk aktive, ligesom de oplever større overskud til at håndtere sygdommen og klare hverdagen.

Men hvorfor det hænger sådan sammen, og hvordan fysisk aktivitet påvirker krop og hjerne rent fysiologisk og psykologisk, er endnu uklart. 

I en ny rapport samler Statens Institut for Folkesundhed, SDU, den eksisterende viden på området. Forskere ved instituttet har gennemgået 26 videnskabelige artikler, der undersøger, hvorfor fysisk aktivitet lindrer angst og depressionssymptomer. Det sker på oplæg fra Sundhedsstyrelsen. 

”Formålet med litteraturgennemgangen er at få et klarere billede af, hvordan fysisk aktivitet virker. Ved vi det, kan vi bedre hjælpe personer med angst og depression – for eksempel ved at lade fysisk aktivitet indgå som et supplement til deres behandling,” siger lektor Christina Bjørk Petersen fra Statens Institut for Folkesundhed.

Stimulerer hjernen

Overordnet viser rapporten, at fysisk aktivitet ser ud til at virke igennem et samspil af forskellige faktorer eller mekanismer – blandt andet patofysiologiske mekanismer. Her er den mest fremherskende forklaring i den videnskabelige litteratur, at fysisk aktivitet kan genoprette de biologiske systemer i hjernen, som er påvirket negativt af angst og depression – og dermed lindre symptomerne. 

Derudover peger litteraturen på, at de fysiologiske og psykologiske mekanismer, der går i gang ved fysisk aktivitet, kan have en positiv effekt på, hvordan symptomer opleves og håndteres. 

”Flere studier beskriver, hvordan fysisk aktivitet kan stimulere til vækst og aktivering af centrale dele i hjernen, såsom hjernens hukommelsescenter. Det kan også give  en bedre søvn, hvilket kan lindre angst og depressionssymptomer,” siger Christina Bjørk Petersen.

Hun peger på, at litteraturgennemgangen også viser, at fysisk aktivitet kan øge éns self-efficacy, altså tro på egne evner, og dermed gøre det lettere at håndtere og leve med angst og depression. 

Et samspil af mekanismer

Ifølge Christina Bjørk Petersen er der dog stor variation i de videnskabelige studier, som har belyst området. Eksempelvis er der studier, der har målt reaktionerne i hjernen på rotter, mens andre studier er foretaget på personer uden psykisk sygdom eller med kun få forsøgspersoner.

”Tilsammen peger alle undersøgelserne dog på, at fysisk aktivitet via et samspil af forskellige mekanismer kan lindre symptomer og gøre det nemmere at leve med sygdom,” siger Christina Bjørk Petersen.

Kontakt:

Lektor Christina Bjørk Petersen, tlf.: 6550 7746, e-mail: chrb@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere?

Rapport

Redaktionen afsluttet: 08.12.2021