Skip to main content
Ugens tal, uge 48

Arbejdspladser kan selv undersøge uønsket seksuel opmærksomhed

Sexchikane: Med et nyt spørgeskema kan offentlige som private virksomheder selv kortlægge og forebygge grænseoverskridende adfærd på arbejdspladsen.

Har du oplevet, at en leder eller kollega har taget på dig mod din vilje? Har nogen på din arbejdsplads delt pornografisk materiale med dig mod din vilje? Og er der nogen på arbejdspladsen, der har gjort noget for at hjælpe dig? 

Dét er nogle af de spørgsmål, som indgår i et nyt spørgeskema udviklet af Statens Institut for Folkesundhed og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Spørgeskemaet henvender sig til alle typer arbejdspladser, private som offentlige, der ønsker at kortlægge omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane. 

Det kan være et stort tabu at blive udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og chikane på arbejdspladsen. Og mange medarbejdere går ikke til deres leder eller tillidsrepræsentant, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd. Derfor ved mange arbejdspladser heller ikke, om de reelt har et problem,” siger Maj Britt Dahl Nielsen, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

Formålet med spørgeskemaet er derfor at give arbejdspladserne et konkret redskab til at kortlægge både omfang og karakter af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane.

”En kortlægning kan være et vigtigt første skridt, hvis man skal forebygge,” siger Maj Britt Dahl Nielsen.

Omfattende spørgeskema

I spørgeskemaet spørges der ind til 21 forskellige former for grænseoverskridende adfærd, såsom kønskrænkende adfærd, uønsket seksuel opmærksomhed og seksuel tvang.

Dermed er det langt mere omfattende end mange andre lignende undersøgelser. De bygger typisk på et enkelt spørgsmål, hvor medarbejderen skal angive, om han/hun har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed eller seksuel chikane. 

”De svar, man får, afhænger meget af, hvad man spørger om og hvordan man spørger. Selvom en medarbejder oplever grænseoverskridende adfærd, er det ikke sikkert, at vedkommende vil kalde det seksuel chikane eller uønsket seksuel opmærksomhed,” siger Maj Britt Dahl Nielsen. 

Hun peger på et norsk studie, der viser, at mens kun to procent angav, at de havde været udsat for seksuel chikane, havde omkring 18 procent oplevet en anden form for grænseoverskridende adfærd.

Kan frit downloades

Spørgeskemaet er blevet udviklet med inspiration fra eksisterende spørgeskemaer fra blandt andet Norge og input fra interview med medarbejdere på danske arbejdspladser, som har været udsat for seksuel chikane. Det er derudover blevet testet og afprøvet på en række arbejdspladser, der også har givet feedback.

Alle arbejdspladser kan frit downloade og anvende spørgeskemaet.

Derudover vil det i den kommende tid blive sendt til knap 40.000 tilfældigt udvalgte lønmodtagere i 38 forskellige brancher. Det sker som led i en landsdækkende kortlægning af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø står i spidsen for.

Kontakt:

Seniorforsker Maj Britt Dahl Nielsen, tlf.: 6550 7784, e-mail: mbdn@sdu.dk,  Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Spørgeskema

Download her

Hjælp til spørgeskema

Vejledning

Vil du vide mere?

Forskningsprojekt

Redaktionen afsluttet: 01.12.2021