Skip to main content
Uge 48, 2017

Unge ryger mere, hvis de oplever, at mor og far har svært ved at betale regningerne

Nyt studie kæder unges rygevaner og forældres økonomiske problemer sammen. Flere unge ryger, hvis mor og far har økonomiske bekymringer - det gælder også unge fra landets rigeste familier

Forældres bekymringer om, hvordan de skal få økonomien til at hænge sammen, kan aflæses direkte på unges rygevaner.

I hvert fald viser et omfattende studie, at 15-18 årige, der oplever, at deres forældre har svært ved at betale regningerne, i langt højere grad ryger end unge, hvis forældre bedre kan få pengene til at slå til.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet, som der omfatter data fra over 75.000 gymnasie- og erhvervsskoleelever fra hele landet.
Ifølge studiet ryger godt 20 procent af de unge, der hører eller på anden vis oplever forældrene bekymre sig om økonomi.

Blandt unge, der ikke oplever disse bekymringer, er der halvt så mange, der ryger. Og her betyder størrelsen på forældrenes indtægt tilsyneladende ikke noget. For studiet viser, at selv blandt unge fra de 20 procent højestlønnede familier i Danmark er der dobbelt så mange, der ryger dagligt, hvis de oplever, at forældrene bekymrer sig om økonomien eller har svært ved at betale regningerne.

Overraskende resultat

Resultatet overrasker professor Janne S. Tolstrup fra Statens Institut for Folkesundhed, der står bag studiet. Hun havde egentligt regnet med at finde flere unge rygere blandt familier med lave indtægter - og altså færre rygere blandt unge fra velhavende familier. Sådan er mønsteret nemlig meget tydeligt blandt voksne. Her er der flere rygere blandt voksne med lav indkomst i forhold til høj indkomst.

"Vi havde en forventning om, at der ville være flere unge rygere i gruppen af lavindkomstfamilier, især fordi det ser sådan ud blandt de voksne, men der er næsten lige så mange unge fra familier med høje indtægter, der ryger. Så det er tilsyneladende lige vidt, om man kommer fra en familie med høj eller lav indkomst. Dét, der i denne sammenhæng betyder noget for de unges rygevaner, er, om de oplever, at forældrene har finansielle problemer, og det kan man jo også have, selvom man tilhører de 20 procent højestlønnede familier i landet. Man kan jo have gæld eller for stort et forbrug, der betyder, at det er svært at betale regningerne," siger Janne S. Tolstrup.

De 75.000 unge i undersøgelsen er blevet spurgt om en lang række spørgsmål om rygevaner, livstil, sociale relationer og forholdet til deres omgivelser, og om de har oplevet, at forældrene har haft svært ved at betale regninger. Svarene er sammenholdt med data fra Indkomstregistret.

Tabel: Dagligrygere (i procent) blandt gymnasieelever opdelt efter familiens indkomst

*Svaret ja til spørgsmålet ”Har du været udsat for at din far og mor har haft svært ved at betale deres regninger?”.

Kontaktperson

Janne S. Tolstrup, Professor

Find profil her

Vil du læse mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 29.11.2017