Skip to main content
Ugens tal, uge 44

Få hjælp af en robot til at styrke samarbejdet på arbejdspladsen

Robotterne kommer. Omkring 50 virksomheder får nu muligheden for at teste en robot, der hjælper med at styrke arbejdsmiljøet.

Robotten Susa er noget særligt. Det er den første robot, der hjælper virksomheder med at styrke samarbejdet og den mentale sundhed på arbejdspladsen. Og så er den dansk.

Indtil videre har fire virksomheder testet Susa, men nu får 50 andre virksomheder buddet.

Statens Institut for Folkesundhed og konsulentvirksomheden Gnist, der i fællesskab har udviklet Susa, inviterer i den kommende tid til orienteringsmøder. Her kan interesserede virksomheder høre mere om muligheden for gratis at teste Susa på egen arbejdsplads, høre om de foreløbige erfaringer – og så selvfølgelig se robotten i aktion.

Orienteringsmøderne er henholdsvis 16. november kl. 14.30-16.00 på Statens Institut for Folkesundhed i København og den 10. december online kl. 8.30-9.30.

Fungerer som mødevejleder

Susa er en forkortelse for sundere samarbejde. Det er ikke en fysisk robot, men en såkaldt chatbot, der dukker op på skærmen med talebobler til virksomheden, og som dermed efterligner en menneskelig samtale.

Susa fungerer som en slags mødevejleder, der hjælper virksomheden med at forbedre deres samarbejde, eksempelvis deres evne til at kommunikere, give feedback eller koordinere arbejdsopgaver.

Den er også praktisk anlagt og hjælper med at styre dagsordenen, holde tiden og samle op på beslutninger og aftaler.

”Mange små og mellemstore virksomheder har ikke egen HR-afdeling eller ressourcer til at hyre eksterne konsulenter. Formålet med Susa er derfor at gøre det nemmere og mere overskueligt for virksomhederne selv at facilitere forandringsprocesser,” forklarer Maj Britt Dahl Nielsen, der forsker i arbejdsmiljø ved Statens Institut for Folkesundhed, og som leder forskningsprojektet om Susa.

Deltager i forskningsprojekt

De omkring 50 virksomheder, der skal teste Susa af, deltager i forskningsprojektet. Det går ud på at måle medarbejdernes samarbejdsevner og mentale sundhed, før og efter Susa kommer ind i billedet.

Virksomhederne holder tre møder af en times varighed med Susa. Her fungerer Susa som mødevejleder, der ved hjælp af opgaver og spørgsmål hjælper deltagerne med at identificere samarbejdsudfordringerne og finde løsninger.

Efterfølgende bliver erfaringerne evalueret af Statens Institut for Folkesundhed.

Velliv Foreningen har støttet projektet med en bevilling på 3,7 mio. kr.

Kontakt:

Seniorforsker Maj Britt Dahl Nielsen, e-mail: mbdn@sdu.dk, tlf.: 6550 7784, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Orienteringsmøde

Læs mere og tilmeld dig

Vil du vide mere?

Sundere samarbejde

Redaktionen afsluttet: 02.11.2021