Skip to main content
Uge 44, 2018

Kedsomhed får unge til at ryge

Når unge keder sig i pauserne i skolen, tænder de ofte en cigaret

”Der er ikke noget at lave i pauserne. Enten kan vi sidde og snakke i kantinen, eller også kan vi gå udenfor og ryge.”

Sådan lyder det fra en ung mand, der går på en af landets erhvervsskoler, og som ofte tager en cigaret i løbet af skoledagen. Og dét er der mange andre, der gør. Ny undersøgelse viser, at 36 procent af unge rygere på erhvervsskoler tænder en cigaret, når de keder sig.

Undersøgelsen, der er foretaget af Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, trækker på data fra knap 1.000 unge over 16 år, der går på en erhvervsuddannelse.

I undersøgelsen er de unge er blevet spurgt om deres rygevaner og holdninger til cigaretter. Formålet med spørgsmålene har været at undersøge, hvad der skal til, for at de unge lægger tobakken fra sig.

”Mange unge på erhvervsskoler giver udtryk for, at de keder sig i pauserne i løbet af skoledagen. De synes ikke, at der er noget at tage sig til, og derfor har mange af dem en tilbøjelighed til at ryge, for så sker der noget,” siger Susan Andersen, der forsker i unges sundhed og trivsel på Statens Institut for Folkesundhed.

Røgfri skoletid

På landets erhvervsskoler må eleverne enten ryge på skolens område eller uden for matriklen. På gymnasierne er det kun tilladt at ryge uden for skolens område.

Susan Andersen foreslår, at erhvervsskoler, der vil begrænse elevernes rygning, tilrettelægger pauserne og skoledagen på anden vis eller sørger for flere aktiviteter, såsom spil, et sportsareal eller et hyggeligt sofaområde, hvor eleverne har lyst til at slå sig ned fremfor at gå udenfor og ryge.

”Skolerne kan også vælge helt at forbyde cigaretter i løbet af skoledagen og indføre røgfri skoletid,” siger Susan Andersen.

Røgfri skoletid betyder, at hverken elever, lærere og besøgende må ryge i skoletiden.

Det er i dag op til den enkelte erhvervsskole at indføre røgfri skoletid. Fem ud af landets godt 85 erhvervsskoler har indført røgfri skoletid.

Ryger for at slappe af

Undersøgelsen viser også, at tre ud af fire unge rygere bruger cigaretter til at slappe af, og en fjerdedel mener, at cigaretterne gør det lettere få venner.

Derimod oplever de unge ikke, at de bliver mere populære af at ryge.
Undersøgelsen er en del af FOKUS, et forskningsprojekt, hvis formål er at mindske rygning blandt unge på erhvervsuddannelser. De erhvervsskoler, der deltager i FOKUS, forpligter sig til at indføre røgfri skoletid i den periode, projektet står på.

I øjeblikket deltager syv erhvervsskoler. Skoler, der er interesseret i at deltage, kan kontakte projektleder Susan Andersen.

Kontakt 

Forsker Susan Andersen, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, tlf.: 6550 7816, e-mail: sua@si-folkesundhed.dk

Vil du læse mere?

Find projektet her

Vil du modtage nyheder om folkesundhed?

Tilmeld dig Ugens tal her

Redaktionen afsluttet: 31.10.2018