Skip to main content
Uge 41, 2018

Skoleelever ser ofte deres lærer ryge på skolens område

På trods af at folkeskolerne har rygeforbud, oplever mange elever, at deres lærere står og ryger på skolens område

Det er forbudt for lærere og elever at ryge på folkeskolens område. Alligevel er rygning en del af hverdagen på mange skoler, og mange elever ser ofte deres lærere ryge i skoletiden.

I en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed svarer næsten 12 procent af de adspurgte elever i 7. klasse, at de dagligt eller flere gange om ugen ser deres lærere ryge udendørs på skolens område. Dét er i strid med reglerne. Siden 2012 har det været forbudt at ryge på de danske folkeskoler. 

Målet med forbuddet er at sikre, at børn og unge ikke udsættes for passiv røg og selv begynder at ryge, og derfor bekymrer det forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, Lotus Sofie Bast, at så mange elever alligevel oplever rygning i skoledagen.

”Ét er, at lærerne overtræder forbuddet. Noget andet er, at eleverne udsættes for synlig rygning i skoletiden. Vi ved, at skoleelever, som ofte udsættes for synlig rygning i skolen, har større tilbøjelighed til selv at begynde at ryge. Lærere fungerer jo på mange måder som rollemodeller for deres elever, og det gælder også i forhold til rygning. Derfor er det ærgerligt, at der er så mange børn, der oplever, at deres lærere ryger,” siger hun.

Undersøgelsen omfatter 1.800 elever i 7. klasse, der har svaret på spørgsmål om egen erfaring med rygning og rygning i deres omgivelser.

Røgfri skoletid forhindrer røg

Undersøgelsen viser også, at hver fjerde elev dagligt eller flere gange om ugen ser deres lærere ryge uden for skolens område. Det er ikke ulovligt at ryge uden for skolens område. Alligevel ærgrer det Lotus Sofie Bast. Hun ser gerne, at flere skoler indfører røgfri skoletid, således at lærere og elever forhindres i at ryge i skoletiden uanset, om de befinder sig på eller uden for skolen eller er på udflugt.

”Røgfri skoletid er et vigtigt skridt i forbindelse med at forebygge rygning blandt børn og unge. Så længe lærere, besøgende og andre elever ryger på eller uden for skolens område, vil børnene opfatte rygning som en naturlig del af hverdagen. Det er derfor vigtigt, at vi arbejder på at gøre hverdagen i skolen røgfri. Vi skal arbejde på en holdningsændring, så børn og unge oplever, at rygning ikke er normen”.

Det er i dag frivilligt og op til de enkelte folkeskoler, om de vil indføre røgfri skoletid.

Undersøgelsen er en del af forskningsprojektet X:IT, hvis formål er at forebygge, at 13-15-årige begynder at ryge. Projekt X:IT strækker sig over tre år og involverer 46 folkeskoler og over 2.000 elever landet over.

 

Har du spørgsmål til undersøgelsen, kontakt da forsker Lotus Sofie Bast, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, tlf.: 6550 7809 eller 2855 8008, e-mail: loni@si-folkesundhed.dk

Vil du læse mere?

Find projektet her

Vil du modtage nyheder om folkesundhed?

Tilmeld dig Ugens tal her

Redaktionen afsluttet: 10.10.2018