Skip to main content
Ugens tal, uge 35

Kun hver femte unge ryger ser advarslerne på cigaretpakker

Sundhedsadvarsler på cigaretter skal skræmme folk til at lade være med at ryge, men mange unge bemærker dem slet ikke

”Rygning dræber” og ”Rygning kan skade dine lunger”.

Sådan lyder et par af de advarsler, man som ryger bliver mødt af på danske cigaretpakker. Alligevel er det kun omkring 20 procent af unge rygere i alderen 15-29 år, der lægger mærke til advarslerne.

Det viser en ny undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet.

I undersøgelsen er 13.315 unge – både ikke-rygere og rygere – blevet spurgt om deres erfaringer og holdninger til cigaretter og andre tobaksprodukter. Omkring 20 procent af de unge i undersøgelsen ryger enten dagligt eller lejlighedsvist, og det er dém, der har svaret på spørgsmål såsom, hvad de først lægger mærke til, når de køber eller ser en cigaretpakke.

”Det er bekymrende, at mange unge rygere tilsyneladende overser eller måske endda ignorerer advarslerne. Advarslerne er der jo netop for at passe på de unge og få dem til at lade være med at ryge. Men som fast ryger vænner man sig nok til advarslerne og holder op med at registrere dem efter et stykke tid,” siger Lotus Sofie Bast, forsker i tobaksforebyggelse ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Bemærker logo og mærke

Hvor det kun er hver femte, der lægger mærke til sundhedsadvarslerne, er det til gengæld hver anden, der først ser cigaretpakkernes logo, mærke, farve eller design. Derfor mener Lotus Sofie Bast, at det er en god idé at gøre cigaretpakkerne helt neutrale og kedelige at se på, hvilket også er aftalt i den nye nationale handleplan mod børn og unges rygning.

”Erfaringer fra andre lande viser, at færre unge ryger, hvis man fjerner cigaretpakkernes mærker, logoer, farve og anden branding. Vores undersøgelse giver et tydeligt fingerpeg om, at der også er behov for at gøre det samme i Danmark,” siger Lotus Sofie Bast.

Følger udviklingen

Undersøgelsen er den første af en række, der skal monitorere udviklingen i unges forbrug af tobaks- og nikotinholdige produkter over tid samt evaluere effekten af de nye lovgivningsmæssige tiltag på tobaksområdet, der bliver implementeret i Danmark over de kommende år.

Titlen på undersøgelsen er §RØG – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Den er finansieret af Sundhedsstyrelsen og TrygFonden og udføres i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Lægeforeningen og Lungeforeningen.

Kontakt:

Lotus Sofie Bast, forsker i tobaksforebyggelse, tlf.: 6550 7809, e-mail: loni@si-folkesundhed.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Foto: Anders Boe


Vil du læse mere?

Se rapport

Redaktionen afsluttet: 26.08.2020