Skip to main content
Uge 26, 2012

Rygning øger risikoen for komplikationer efter operationer

Rygning og operationer

Efter operationer har patienter, der ryger, en markant øget risiko for at udvikle en lang række komplikationer. Rygere har op til 5 gange højere risiko for at få komplikationer generelt efter de er blevet opereret. Det viser en ny rapport "Alkohol, rygning og postoperative komplikationer", som Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet har udarbejdet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen. I rapporten gennemgås de seneste ti års forskning på området.

Udover komplikationer generelt har rygere også øget risiko for at udvikle flere specifikke komplikationer efter operationer. Rygere har blandt andet 1,2 til 8 gange større risiko for at få sårkomplikationer og 2 til 10 gange større risiko for lungekomplikationer, mens de efter tandkirurgi har omkring dobbelt så stor risiko for implantatsvigt. Derudover ser rygere også ud til at have øget risiko for infektioner, indlæggelse på intensivafdeling, forlænget indlæggelsestid, organafstødning efter transplantationer og anastomoselækage dvs. bristning i sammensyningen af tyktarmen efter tarmoperationer.

Meget tyder på, at omfanget af tobaksforbruget har en betydning for, om man får komplikationer, da risikoen øges for hver ekstra cigaret, der ryges per dag. Man kan dog mindske risikoen for komplikationer ved at holde op med at ryge mindst 6 uger før en operation. Det anbefales derfor, at screening, information og intervention over for rygere indgår som rutine før operationer.

Til rapporten blev i alt 9.355 videnskabelige undersøgelser fundet gennem en omfattende søgning i databaser på internettet, og heraf blev 129 taget med i rapporten.

Vil du læse mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 27.06.2012