Skip to main content
Uge 22, 2019

Omkring hver fjerde skoleelev har prøvet e-cigaretter

E-cigaretter er stort set blevet lige så populære som almindelige cigaretter blandt store skoleelever

De kan smage af lakrids, bær og slik, men er fyldt med sundhedsskadelige stoffer.

E-cigaretter er blevet en trend blandt de store elever. I alt har 24 procent af de 15-årige og otte procent af de 13-årige prøvet e-cigaretter.

Det viser tal fra Skolebørnsundersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Undersøgelsen bygger på data fra 3.660 skolebørn i alderen 11, 13 og 15 år, der har svaret på spørgsmål om blandt andet tobak og e-cigaretter.

Det er forbudt at sælge e-cigaretter til personer under 18 år. Alligevel får børn og unge fat på dem, og dét bekymrer Lotus Sofie Bast, strategisk leder for forskningsområdet rygning på Statens Institut for Folkesundhed:

”Det er ikke godt, at e-cigaretter tilsyneladende er blevet så populære blandt børn. Vi ved, at e-cigaretter indeholder mange skadelige stoffer og ofte også nikotin. Særligt nikotin er afhængighedsskabende og skadeligt for udviklingen af børns hjerner,” siger hun.

Især drengene damper løs

Kigger man på de aktive brugere, altså de, der jævnligt damper på e-cigaretter, viser tallene, at hver tiende af de 15-årige har dampet indenfor den seneste måned.

Det er især drengene, der er glade for e-cigaretter. Blandt de 15-årige drenge har 30 procent prøvet e-cigaretter, mens 13 procent bruger dem jævnligt. Blandt de jævnaldrende piger har 17 procent prøvet e-cigaretter, mens syv procent bruger dem jævnligt.

En glidebane for børn og unge

E-cigaretter er et rygestopmiddel og markedsføres endvidere som et ”sundere alternativ” til almindelige cigaretter. Undersøgelser viser dog, at e-cigaretter er sundhedsskadelige, og at de samtidig kan føre til, at børn og unge begynder at ryge almindelige cigaretter.

”Fordi e-cigaretter markedsføres som et sundere alternativ, foranlediges måske især børn og unge til at tro, at de ikke er farlige. Samtidig ved vi, at e-cigaretter virker som en glidebane til almindelige cigaretter. Overgangen til almindelige cigaretter bliver ikke så stor for børn og unge, der allerede har prøvet e-cigaretter,” siger Lotus Sofie Bast.

Skolebørnsundersøgelsen gennemføres hvert fjerde år og beskriver helbred, trivsel og sundhedsadfærd, heriblandt rygevaner, blandt elever i 5., 7. og 9. klasse.

Undersøgelsen blev gennemført første gang i 1984.

Kontakt

Postdoc Lotus Sofie Bast, Statens Institut for Folkesundhed, SDU, tlf.: 6550 7809, e-mail: loni@si-folkesundhed.dk

Vil du vide mere?

Skolebørnsundersøgelsen

Redaktionen afsluttet: 29.05.2019