Skip to main content
Uge 14, 2016

Omkring 1,7 mio. danskere har brugt smertestillende håndkøbsmedicin inden for de seneste to uger

Mere end hver tredje dansker har spist smertestillende håndkøbsmedicin inden for de seneste to uger. Det er især kvinderne, der står for medicinforbruget

Mere end hver tredje voksne dansker har inden for de seneste to uger spist smertestillende medicin, der kan købes uden recept på apoteker, tankstationer og i supermarkeder. Det svarer til 1,7 millioner danskere.

Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Det lyder umiddelbart som et højt tal. Undersøgelsen giver ikke svar på, hvor mange piller danskerne tager ad gangen, og hvor ofte de gør det, men vi ved, at et uhensigtsmæssigt brug kan have alvorlige konsekvenser for helbredet og blandt andet føre til nyre- og leverskader," siger videnskabelig assistent Heidi Amalie Rosendahl Jensen fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Flest kvinder

Det er især kvinderne, der spiser den smertestillende håndkøbsmedicin. Ud af de 1,7 millioner er næsten én million kvinder.

"Det er primært kvinder i alderen 16-54 år, der bruger smertestillende medicin. Vi kan ikke ud fra vores data forklare hvorfor. Dog viser andre studier, at kønsforskellen i forbruget delvis kan forklares med menstruationssmerter og stress ," siger Heidi Amalie Rosendahl Jensen.

Smertestillende nummer et på listen

I rapporten har 14.000 danskere svaret på spørgsmål om, hvilke former for medicin de har indtaget inden for de seneste 14 dage. Her er det den smertestillende medicin, der er øverst på listen, efterfulgt af blodtryksænkende medicin og hjertemedicin.

Figuren viser andel, der har brugt smertestillende håndkøbsmedicin inden for de seneste 14 dage, blandt mænd og kvinder i forskellige aldersgrupper. Procent.

Vil du læse mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 06.04.2016