Skip to main content
Ugens tal, uge 13

God mental sundhed kædes sammen med lavere risiko for at få en psykiatrisk diagnose

Ifølge et nyt studie hænger god mental sundhed sammen med mindre risiko for at blive diagnosticeret med depression, angst eller stress.

Befolkningsundersøgelsen Sundhedsprofilen har netop vist, at det stadig går den forkerte vej med danskernes mentale sundhed: En stigende andel danskere er stressede, sover dårligt eller har psykiske problemer.

Nu peger et nyt studie på, at god mental sundhed kan være en beskyttende faktor mod at blive diagnosticeret med en psykisk sygdom, såsom depression, stress og angst.

Studiet er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, SDU, og netop er publiceret i tidsskriftet Mental Health & Prevention.

I studiet er god mental sundhed defineret som, at man eksempelvis føler sig optimistisk, har overskud, klarer problemer godt og fungerer godt i sin hverdag.

”Vi finder, at god mental sundhed hænger sammen med en markant lavere risiko for at udvikle en psykisk sygdom. Jo bedre mental sundhed, jo lavere risiko for at få en diagnose eller få receptpligtig antidepressiv medicin,” forklarer forsker og studiets hovedforfatter, Ziggi Santini.

Data fra over 6.600 danskere

Studiet bygger på data fra 6.624 danskere i alderen 16 år og derover, der i 2019 har svaret på spørgsmål om deres mentale velbefindende.

Deres svar er herefter koblet til en række danske registre med oplysninger om psykiatriske diagnoser og brug af receptpligtig antidepressiv i medicin i 2020 og det første halvår af 2021.

I studiet blev deltagernes mentale velbefindende opdelt i tre grupper: Lavt, moderat og højt, eller med andre ord dårlig, moderat og god mental sundhed.

17 procent havde dårlig mental sundhed, 61 procent havde moderat mental sundhed, og 22 procent havde god mental sundhed.

”Sammenlignet med dårlig mental sundhed er moderat mental sundhed forbundet med op til 68 procent lavere risiko for at udvikle en psykisk sygdom, mens god mental sundhed er forbundet med helt op til 90 procent lavere risiko,” forklarer Ziggi Santini.

Fokus i forebyggelse

Ziggi Santini mener, at studiet viser vigtigheden af at prioritere mental sundhedsfremme og få det integreret i forebyggelsesarbejdet.

”Det kan lyde som en selvfølge, at god mental sundhed er forbundet med lavere risiko for at få en psykiatrisk diagnose. Ikke desto mindre er fremme af god mental sundhed stadig ikke en integreret målsætning i forebyggelsesarbejdet,” siger Ziggi Santini.

”For eksempel ved vi en masse om, hvilke faktorer, der er er forbundet med dårlig mental sundhed, og vi ved også, at befolkningens mistrivsel stiger og stiger. Men vi ved ikke særligt meget om, hvilke faktorer der er forbundet med god mental sundhed, og hvordan vi får flere danskere til at rykke op i den gode kategori. Dét bør være et fokus i fremtiden.”

Resultaterne i studiet er også leveret som et notat til Sundhedsstyrelsen.

Kontakt: Forsker Ziggi Santini, e-mail: zisa@sdu.dk, tlf.: 6550 7723, eller seniorrådgiver Ola Ekholm, e-mail: oek@sdu.dk, tlf.: 6550 7772, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere?

Studie

Notat til Sundhedsstyrelsen

Klik her

Redaktionen afsluttet: 30.03.2022