Skip to main content
Ugens tal, uge 12

Trods forbud ryger unge stadig mentolcigaretter

Selvom forbuddet mod at sælge mentolcigaretter tilsyneladende har haft en effekt, er der stadig en stor andel unge, der ryger mentolcigaretter. Det viser rapporten Danskernes Rygevaner. Man kan undre sig over, hvor de unge har cigaretterne fra, siger ekspert i tobaksforebyggelse.

Siden mentolcigaretter blev forbudt i maj 2020, er der sket et fald i andelen af unge, der ryger mentolcigaretter dagligt eller lejlighedsvist.

Før forbuddet røg 29 procent af de unge mentolcigaretter ud af den gruppe, der ryger cigaretter med særlige kendetegn, såsom light, økologiske og hjemmerullede og de nu forbudte mentolcigaretter.

Et år senere i efteråret 2020 var den andel blevet til 20 procent. 

Og selvom det dermed tilsyneladende går den rigtige vej, er 20 procent stadig alt for høj en andel. Det mener Lotus Sofie Bast, der forsker i tobaksforebyggelse blandt børn og unge ved Statens Institut for Folkesundhed, og som har været med til at udarbejde rapporten Danskernes Rygevaner for Sundhedsstyrelsen.

”Alt tyder på, at forbuddet trods alt har haft en effekt. Men tyve procent er stadig alt for mange. Der skal jo slet ikke være nogle børn eller unge, der ryger mentolcigaretter,” siger Lotus Sofie Bast.  

Mentolcigaretter indeholder nikotin og virker appellerende for især børn og unge, idet mentol er med til at bedøve nervebanerne og mindske den kradse følelse ved at ryge, som man især oplever, når man begynder at ryge.

Mentolcigaretter anses derfor af eksperter som begyndercigaretter.

Sælges måske stadig

At mentolcigaretter stadig er så udbredte på trods af forbuddet, kan ifølge Lotus Sofie Bast godt undre.

”Måske en forklaring er, at de unge enten har hamstret mentolcigaretter og opkøbt lagre.  Eller også findes der steder, hvor man stadig kan købe mentolcigaretter. Der er også den mulighed, at de unge selv tilsætter mentol i hjemmerullede cigaretter,” siger hun.

En anden formodning ifølge Lotus Sofie Bast er, at mentolcigaretter stadig sælges, bare under et andet navn på pakken.

”Vi har tidligere set, at tobaksindustrien kan være meget kreativ ved eksempelvis at ændre emballage på cigaretpakker eller fjerne klik-kapslen i filtret,” siger hun. 

Det siger loven

Ifølge dansk lovgivning er det siden 20. maj 2020 forbudt at sælge cigaretter og rulletobak, der smager og dufter af andet end tobak.

Det er det, man i loven kalder en kendetegnende aroma. Hvis en cigaret har en fremtrædende duft eller smag af andet end tobak, som for eksempel mentol, er den ulovlig.

Om undersøgelsen

Rapporten Danskernes Rygevaner er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed på vegne af Sundhedsstyrelsen.

Der er 13.785 deltagere i aldersgruppen 15 til 79 år i undersøgelsen.

Undersøgelsen af danskernes rygevaner foretages hvert år og udføres i samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Kontakt:

Forsker Lotus Sofie Bast, tlf.: 6550 7809, e-mail: loni@sdu.dk, og akademisk medarbejder Lisbeth Lund, tlf.: 6550 7786, e-mail: lilu@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.
Vil du vide mere?

Rapport

Redaktionen afsluttet: 25.03.2021