Skip to main content

Ugens tal: Sager om sexchikane kan koste danske virksomheder dyrt, mens andre slipper billigere

09.08.2023

Mens nogle virksomheder har store økonomiske omkostninger i forbindelse med sager om uønsket seksuel opmærksomhed, slipper andre arbejdspladser langt billigere. Det viser ny analyse.

Statens Institut for Folkesundhed har som led i et forskningsprojekt fået rådgivningsvirksomheden COWI til at undersøge, hvad sager om uønsket seksuel opmærksomhed koster de implicerede virksomheder. 

I analysen indgår 14 sager fra forskellige danske arbejdspladser, der alle har haft sager om uønsket seksuel opmærksomhed.

Mens omkostningerne i den dyreste sag om uønsket seksuel opmærksomhed er løbet op i 800.000 kroner for den pågældende virksomhed, har en anden arbejdsplads i en anden sag kunnet nøjes med udgifter for 2.500 kroner.

Omkostninger, som indgår i analysen, er for eksempel virksomhedens tidsforbrug på interne samtaler med de berørte parter og øvrige nøglepersoner, omkostninger til eksempelvis sygefravær, fratrædelsesordninger, rekrutteringsomkostninger og advokat- og psykologbistand.

Et eventuelt tab af pr-værdi for virksomheden, hvis sagen bliver omtalt i medierne, samt de menneskelige omkostninger for de implicerede parter indgår ikke i analysen.

Vil du vide mere?

Ugens tal