Skip to main content

Mere end hver fjerde ung bruger dagligt eller lejlighedsvist cigaretter, e-cigaretter eller snus

26.08.2020

Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed præsenterer i dag resultaterne fra den landsdækkende undersøgelse §RØG – En undersøgelse af tobak, adfærd og regler’. Undersøgelsen er foretaget blandt unge i alderen 15-29 år og dækker deres adfærd, perspektiver og holdninger ift. tobaks- og nikotinprodukter. En undersøgelse, som ikke før er foretaget om danske unge.

Søde smage er populære

Mere end hver fjerde i aldersgruppen 15-29 år bruger dagligt eller lejlighedsvist et tobaks- eller nikotinholdigt produkt, eksempelvis cigaretter, e-cigaretter eller snus. Især blandt de, der bruger e-cigaretter, er søde smage som frugt og slik populære – således er der 60 % af e-cigaretbrugerne, der anvender disse, mens lige under 10 % bruger e-cigaretter med tobakssmag.

En betydelig del af de adspurgte svarede, at de køber deres e-væske i specialbutikker, bl.a. 29% af de 15-17-årige. Hertil kommer, at der er flest blandt de mindreårige, der køber deres e-væske af venner og bekendte (12 %) eller ikke køber e-væske selv, men får det af venner eller familie (18 %) sammenlignet med de 18-29-årige.

”Det er dybt bekymrende, at mindreårige har adgang til disse afhængighedsskabende og sundhedsskadelige produkter med alle mulige tillokkende søde smage. Vi skal mindske risikoen for, at børn og unges bliver afhængige af et yderst sundhedsskadeligt produkt, og derfor er forbud mod børnevenlige smage vigtig. Når først de er afhængige, så er det for alvor svært at stoppe igen,” siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen Niels Sandø.

Let adgang

At der er relativ let adgang til tobaks- og nikotinprodukter, og at børn og unge foretrækker andre smage en tobak er ikke en overraskelse, men det er stadig en grund til stor bekymring og kalder på handling kræver handling, mener direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk.

”Resultaterne i denne undersøgelse giver et tydeligt signal om vigtigheden af den nationale handleplan mod tobak. Alt for mange unge bruger et eller flere typer af tobak- eller nikotinprodukter. Det er afgørende, at vi de kommende år fortsat forsker i de unges forbrug, således at vi hurtigt kan pege på, hvor det vil være nyttigt at sætte ekstra ind” siger Morten Grønbæk.

Der er i den nationale handleplan mod børn og unges rygning planlagt et forbud mod frugt- og sliksmag i disse produkter, ligesom der er et fokus på at styrke alderskontrollen. Der er derfor en klar forventning om, at gennemførelsen af den vil bidrage til, at langt færre børn og unge begynder ryger eller bliver afhængige af nikotin.

Statens Institut for Folkesundhed vil med støtte fra TrygFonden gentage undersøgelsen de kommende år og dermed følge implementeringen af ”National handleplan mod børn og unges rygning”.

Vil du vide mere?

Se rapport