Skip to main content

Ny rapport: Social ulighed i sundhed er stadig en markant udfordring i Danmark

07.04.2025

Rapporten viser, at der er ulighed i sundhed i Danmark på stort set alle undersøgte indikatorer. Det gælder både risikoen for at blive syg og de konsekvenser, sygdom får for det videre liv.

Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, SDU, på vegne af Sundhedsstyrelsen. Den viser, at der stadig er systematiske forskelle i sundhed mellem befolkningsgrupper og dokumenterer, at nogle grupper i samfundet både bliver oftere syge og oftere rammes hårdere af sygdom end andre.

Rapporten bygger på 69 indikatorer, som dækker både risikoen for at blive syg og konsekvenserne af sygdom. Resultaterne viser blandt andet, at der er store forskelle i forekomsten af sygdomme som diabetes og KOL, og i hvor stor grad sygdom påvirker muligheden for fx at vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Personer med kortere uddannelse har generelt et dårligere helbred og oplever mere alvorlige sygdomsforløb. Rapporten viser også, at ulighed i sundhed opstår tidligt i livet. Der ses sociale forskelle allerede ved fødslen – for eksempel i forhold til fødselsvægt, for tidlig fødsel, amning, tandsundhed og overvægt i barndommen.

Rapporten fungerer som et opslagsværk for fagfolk og kan bruges som grundlag for at tilrettelægge sundhedsindsatser, der skal mindske social ulighed i sundhed og sygdom.

Vil du vide mere?

Rapport