Skip to main content

Ny bevilling til at forske i, hvad ens adresse betyder for ens adgang til kræftbehandling

31.10.2022

Professor Annette Kjær Ersbøll fra Statens Institut for Folkesundhed har modtaget to mio. kr. fra Knæk Cancer 2022 indsamlingen. Bevillingen skal bruges til at forske i, om ens adresse har betydning for, om man har adgang til specialiseret kræftbehandling.

Der er kun få steder i Danmark, man kan få stillet en diagnose og blive behandlet, hvis man har tarmkræft, der har spredt sig til bughinden eller leveren. Dét kan udfordre den lige adgang til behandling, da ikke alle patienter kan rejse tværs over landet.

Nu har professor Annette Kjær Ersbøll modtaget en bevilling fra Knæk Cancer til at undersøge omfanget af denne ulighed og undersøge, om uligheden påvirker nogle grupper eller geografiske områder mere end andre.

”I takt med at mere specialiseret diagnostik og behandling vinder frem, udfordres den lige adgang. Ofte sikres kvaliteten af diagnosticering og behandling ved at koncentrere ydelserne på nogle få eller endog en enkelt enhed, men som følge heraf får nogle patienter og deres pårørende lange rejsetider og vælger måske at afstå fra den medicinsk mest hensigtsmæssige behandling. Balancen mellem højtspecialiseret, centraliseret behandlinger og lige adgang for lige behov, uanset hvor patienten bor, er således et stort dilemma i ledelsen af det danske sundhedsvæsen,” forklarer Annette Kjær Ersbøll. 

”Det overordnede formål med projektet er derfor at undersøge omfanget af ulige adgang til højt specialiseret diagnostik og behandling, og om uligheder i adgangen påvirker nogle grupper eller områder mere end andre. Får vi dén viden, kan det forhåbentligt bane vejen for forskellige foranstaltninger, således at flere patienter får mulighed for og forstår fordelene i at rejse tværs over landet efter det mest specialiserede tilbud,” siger Annette Kjær Ersbøll.

Alvorlig tarmkræft 

Studiet tager udgangspunkt i patienter med alvorlig tarmkræft med metastaser i lever og bughinde, og som er henvist til specialiseret behandling.

Alle patienter, der er diagnosticeret og behandlet for metastaser i lever eller bughinde i perioden 2015-2020, vil blive inkluderet i projektet for at undersøge ulighed i deres vej gennem sundhedssystemet og behandlingsresultater.

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, Sydvestjysk Sygehus, Skåne Universitetssygehus og Göteborg Universitet.