Søg
Studerende
Ansatte
Find
Center for Sundhedsfilosofi
Center for Sundhedsfilosofi
og Etik
Centerets mål er etablere et fremtidssikret samarbejde om forskning, uddannelse og myndighedsbetjening inden for sundhedsfilosofi og etik.
Nyhedsbrev
Ønsker du at modtage vores nyhedsbrev, så skriv til sundhedsfilosofi@sdu.dk
Følg os på LinkedIn
SundhedsfilosofiFølg os på Facebook
facebook.com/SundhedsfilosofiAktuelle projekter
Event
11.12.2024
Netværksseminar: Sundhedsetik og Ulighed i Sundhed
Netværksseminar i Center for Sundhedsfilosofi og Etik Onsdag den 11. december kl. 9.00-16.00 i O99 på Syddansk Universitet i Odense
Event
31.10.2024
MoCS annual 1-day seminar: Interdisciplinary perspectives on practices and interventions in arts and health
October 31, 2024, 10:00 am – 4:30 pm, DIAS conference room, University of Southern Denmark, Odense
Artikel
03.09.2024
Ny artikel fra CfSE i tidsskriftet Bibliotek for Læger
Regina Christiansen og Anne-Marie Søndergaard Christensen fra Center for Sundhedsfilosofi og Etik har skrevet en kort artikel til Bibliotek for Læger om, hvordan hverdagen online udfordrer fysisk nærvær for unge i dag.
Forskningsprojekt
31.05.2024
Effektivitet og etik i sundhedsprioritering
Artikel
02.05.2024
Hvorfor lyver plejere overfor personer med demens?
Ny artikel, fra projektet DEMENS ID, afdækker etiske aspekter af plejeres brug af løgne i demensplejen.
Event
01.05.2024
Forskningsworkshop om ’Moral Distress’ 2.0
Center for Sundhedsfilosofi og Etik inviterer til forskningsworkshop om ’Moral Distress’ den 1. maj 2024 på Syddansk Universitet.
Ph.d.-opslag
29.04.2024
Opslag: Ph.d.-studerende til STEMBRACE
Forskningsprojekt
12.04.2024
Nyt forskningsprojekt
Med støtte fra Danish Translational Hub sættes et nyt forskningsprojekt i søen med Søren Harnow Klausen som projektleder.
Artikel
25.03.2024
Ny artikel fra DEMENS ID i Journal of Clinical Nursing
Ny artikel i Journal of Clinical Nursing fra DEMENS ID.
Artikel
12.03.2024
Ny artikel om interventionen OMTANKE fra projektet DEMENS ID
Læs ny formidlingsartikel i Klinisk Sygepleje om interventionen OMTANKE fra forskningsprojektet DEMENS ID
Event
06.12.2023
Forskningsworkshop om ’Moral Distress’
På Center for Sundhedsfilosofi og Etik ønsker vi at diskutere disse forskningsmæssige udfordringer i arbejdet med ’moral distress’. Vi afholder derfor en forskningsworkshop den 6. december på SDU som adresserer både udfordringer i empiriske studier af ’moral distress’ og teoretiske spørgsmål om forståelsen og afgræsningen af dette fænomen.
Event
29.11.2023
Talk: Jacob Stegenga on Sisyphean Science: Why value freedom is worth pursuing
On November 29 Jacob Stegenga, Professor at University of Cambridge, will present a talk on Sisyphean Science: Why value freedom is worth pursuing.
Event
14.11.2023
Talk by Emily Hughes on Grief and Embodiment
DIAS, Center for Health Philosophy & the research program Values and Welfare are pleased to welcome Emily Hughes, postdoc from University of York, U.K., to present a lecture on Grief and Embodiment at University of Southern Denmark.
Event
08.09.2023
Lecture on "Phenomenological Dimensions of Self-Objectification"
DIAS, Center for Health Philosophy & Values and Welfare are pleased to welcome Ellie Anderson, PhD from Pomona College to University of Southen Denmark, to present a lecture on Phenomenological Dimensions of Self-Objectification.
Artikel
04.08.2023
Ny artikel fra DEMENS ID i tidsskriftet BMC Medical Ethics
I ny artikel fortæller forskerne bag DEMENS ID om deres arbejde med OMTANKE-interventionen, som er udviklet til at hjælpe mennesker, der lever med demens, og deres pårørende med at håndtere etiske spørgsmål i demenspleje.
Podcast
26.06.2023
Lyt til podcast fra DemensID og Alzheimerforeningen
Hvad gør man, når holdninger, ønsker og viden om livet med demens kolliderer?
Artikel
02.05.2023
Ny artikel fra projektet DemensID
I ny artikel bruger forskere filosofisk begrebsanalyse til at undersøge fænomenet ”advance directives” i forhold til borgere der lever med demens. Artiklen "Why caregivers have no autonomy-based reason to respect advance directives in dementia care" er udgivet i tidskriftet Bioethics af forskerne Sigurd Lauridsen, Anna P. Folker og Martin M. Andersen på baggrund af projektet Demens ID.
Event
24.03.2023
PhD thesis defense Thor Hennelund Nielsen
PhD thesis defense by Thor Hennelund Nielsen on April 14 2023, 1 pm at SDU.
Artikler
21.03.2023
Algoritmer i sundhedsvæsenet
Algoritmer er på vej til at være en integreret del af sundhedsvæsenet, men hvad mener patienterne og de sundhedsprofessionelle om brugen af algoritmer i behandlingsøjemed?
Event
31.10.2022
Research Week 2022
I uge 44 afholdte Klinisk Institut og OUH Research Week, hvor Center for Sundhedsfilosofi og Etik havde fornøjelsen af at stå for en af sessionerne.
Event
19.05.2022
Foredrag "Conceptually Engineering Disability
Hvad vil det sige at være handicappet eller funktionshæmmet? Dominerende filosofiske teorier om handikap dækker over både deskriptive og præskriptive aspekter.
Event
20.04.2022
DIAS Forelæsning om clinical ethics support ved Prof. Reidar Pedersen
Den 20. april 2022 afholdte Professor Reidar Pedersen, leder af Centre for Medical Ethics på Oslo Universitet, oplæg med titlen “The development of clinical ethics support in Norwegian health care” på Syddansk Universitet i Odense. Seminaret blev organiseret af DIAS and Center for Sundhedsfilosofi og Etik.
Event
19.04.2022
Symposium on ethics, agency, and personhood in dementia
The symposium will cover a variety of interesting topics within ethics and the use of narrative medicine in dementia care.
Studie
14.01.2022
Filosofiske antagelser og praktiske begrænsninger ved måling af livskvalitet
I to studier undersøges trivselsmålene: The Well-being Index WHO-5 (WHO-5) og The Satisfaction With Life Scale (SWLS), for at belyse de underliggende antagelser og psykometriske kompromiser der er finder sted ved oversættelsen af filosofisk teori til praktiske måleinstrumenter.
Aktuelt forskningsprojekt
10.01.2022
Retfærdighed og ulighed i sundhed
Ulighed i sundhed er et vidtrækkende og vedvarende problem, som dækker over en række fænomener, bl.a. ulige adgang til sundhedsydelser, forskellige sociale mulighedsbetingelser og sociale determinanter for sundhed, samt (indirekte) diskrimination af visse sociale grupper i sundhedssektoren. Men hvornår og hvorfor er ulighed i sundhed et etisk problem? Forskningsprojektet Retfærdighed og ulighed i sundhed behandler dette spørgsmål igennem dybdegående filosofisk analyse af de normative aspekter, som rejser sig af fænomenet ulighed i sundhed. Projektet har også lagt grundlaget for modulet ”Ulighed i sundhed” i SDU’s Verdensmålsforløb.
Aktuelt forskningsprojekt
11.10.2021
DEMENS ID
Der er omkring 89.000 personer med demens i Danmark, og på grund af den demografiske udvikling er antallet stigende. Eftersom demens ikke kan helbredes, er pleje og omsorg den vigtigste behandlingsindsats. Derfor er der brug for redskaber, som kan hjælpe borgere med demens og deres familie til at mestre deres livssituation og sikre integritet og værdighed i sygdomsforløbet, og det er bl.a. det som forskningsprojektet DEMENS ID arbejder med.
Event
24.09.2021
Work-in-progress seminar
Hør om andres projekter - eller få sparring på dit eget projekt!
PH.D.-PROJEKT
30.08.2021
Værdier i Menneskelige Interaktioner: En sprog- og værdianalyse
Ph.d.-afhandlingen er et delprojekt under projektet Ældrevelfærd og Alkohol: En Vanskelig Cocktail under ledelse af Søren Harnow Klausen. I projektet har vi undersøgt livskvaliteten blandt ældre på plejecentre og ældre boende i eget hjem.
Studie
02.07.2021
Nyt studie om akutlægers etiske overvejelser ifm. genoplivning
Når en akutlæge er tilkaldt til et alarmopkald, skal der nogle gange træffes en hurtig beslutning om genoplivning eller ej. Hvilke etiske overvejelser bliver der gjort i den situation?
Ph.d.-projekt
01.06.2021
Esportens kropslighed – Når kløften mellem det fysiske og virtuelle krydses
Ph.d.-projektet ’The Embodiment of Esports – Crossing the Gap between Physical and Virtual’ undersøger hvordan talentfulde, professionelle esportsudøvere er kropsligt involveret i de virtuelle verdener de præsterer i. Projektet kombinerer kvalitative interviews og filosofisk-fænomenologiske analyser. Analyserne tager udgangspunkt i udøvernes erfaringer og afdækker, hvorledes spillernes engagement og præstation i de virtuelle ’sports’-verdener inkluderer kropslige og interkropslige forhold. I forbindelse med projektet, diskuteres også videre samfundsmæssige perspektiver, nemlig hvorledes esportsudøvernes engagement kan udvide vores forståelse af hvad der er muligt kropsligt og interkropsligt i virtuelle rum.
Aktuelt forskningsprojekt
23.04.2021
Ældrevelfærd og alkohol - En vanskelig cocktail
Nu afsluttes det tværfakultære forskningsprojekt 'Ældrevelfærd og alkohol – en vanskelig cocktail' efter tre års tæt samarbejde med hjemmepleje, plejehjem, deres personale og beboerne. Med projektet har man fået en nuanceret viden om borgeres og personalets opfattelse af alkohol på plejehjem og i hjemmeplejen, som er blevet brugt til at udvikle værktøjer der skal fremme borgernes velbefindende.
Event
23.02.2021
Online seminarrække
I foråret tilbyder Center for Sundhedsfilosofi og Etik en seminarrække hvor tre forskere præsenterer nogle af centerets centrale forskningskompetencer. Seminarrækken foregår online, den er åben for alle, og man kan deltage i et eller flere af foredragene alt efter interesse.
Nyhedsbrev
28.01.2021
Nyhedsbrev
Ønsker du at modtage vores nyhedsbrev? Så skriv til os på sundhedsfilosofi@sdu.dk
Event
18.09.2020
Åbningsseminar, Center for Sundhedsfilosofi og Etik
Event
28.04.2020
Research seminar: Concepts of health, illness and wellbeing and their practical ramifications
Event
07.11.2019
Facilitating Health Communication: Medical Practice and Research in the Humanities and Social Sciences
Artikel
01.01.0001
Første artikel i forskningsprojekt om klinisk etisk support i ambulancetjenesten
Så er første artikel udgivet i forskningsprojektet der har til formål at udvikle klinisk etisk support i ambulancetjenesten.