Skip to main content
SDU Climate Cluster
Phd

Tværfaglig ph.d. mellem Region Syddanmark og SCC

SCC tilbyder i samarbejde med Region Syddanmark en fuldt finansieret ph.d.-stilling inden for temaet "grøn omstilling af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark". Stillingen kan kun søges af forskere på SDU.

Forskere på SDU kan ansøge om at få den fuldt finansierede ph.d.-stilling ved at udfylde det vedlagte ansøgningsskema. Ansøgningsfristen er den 1. november 2022. 

Hent ansøgningsskabelon her

Da ph.d.-stillingen er i regi af SCC gælder, at der bag hver ansøgning skal være et ansøgerhold på minimum to vejledere, der kommer fra hver sit fakultet. Det er yderligere et krav, at ansøgerholdet består af hhv. hoved- og bivejleder for den kommende ph.d.-studerende. 

Ansøgningerne, der kommer ind til dette opslag, vil blive vurderet af SCC’s interne og tværfakultære fondspanel sammen med en repræsentant fra Region Syddanmark. Det ansøgerhold, der tildeles ph.d.-midlerne, forventes umiddelbart herefter at slå ph.d.-stillingen op og med tilknytning til det fakultet, hvor hovedvejlederen er ansat. 

Om ph.d.-stillingen

Som led i Region Syddanmarks klimastrategi er formålet, at sikre en grøn og bæredygtig omstilling af sundhedsvæsnet, herunder bidrage til at nedbringe klimabelastningen fra regionens sygehusdrift.  

WHO erklærede i 2021 at klimaforandringer er den største enkeltstående sundhedstrussel, som menneskeheden står over for, og i et fremtidigt varmere klima vil truslen ikke blive mindre. Samtidig viser estimater, at den danske sundhedssektor står for ca. 6 procent af Danmarks drivhusgasudledninger, hvilket betyder, at regionen har en vigtig rolle at spille i forhold til at nedbringe egne drivhusgasudledninger. Derudover har det danske sundhedsvæsen et stort ressourcetræk, som bidrager både til ressourcekrisen og klimakrisen, og som hver dag resulterer i store mængder affald, som ikke recirkuleres.  

Det tværfaglige ph.d.-projekt skal gennem forskning kortlægge mulige reduktionsstier, afdække muligheder og barrierer samt give anbefalinger til en bedre klimamæssig adfærd på sygehusene, således at regionens og andres sygehuse er i stand til effektivt at nedbringe ressourceforbrug og klima- og miljøbelastning.  

Forventninger til indhold

I ph.d.-projektet forventes nogle af følgende elementer at indgå – vinklingen og projektbeskrivelsen vil afhænge af ansøgerholdets fagligheder og forskningsfelter. At:  

  • kortlægge best practise i forhold til at reducere drivhusgasudledningerne fra sygehuse gennem både litteraturstudie og feltarbejde  
  • identificere mulige reduktionsstier, herunder mulige løsninger, økonomiske konsekvenser og potentielle barrierer, for danske sygehuse frem mod 2030, 2040 og 2050 i kontekst af den danske 70%-målsætning (1990-2030) og den regionale 35%-målsætning (2020-2030 for den samlede udledning, dvs. scope 1, scope 2 og scope 3), 
  • afdække og analysere tilstedeværende og endnu ikke tilstedeværende teknologiske løsninger, og hvordan disse kan implementeres, skaleres og evt. udvikling på hhv. sygehusniveau, regionsniveau og nationalt niveau,  
  • afdække og analysere lovgivningsmæssige, institutionelle barrierer m.v. i Danmark;  
  • afdække og analysere adfærdsmæssige, kulturelle og ledelsesmæssige barrierer også sammenlignet med andre sygehuse i Danmark, eller i Skandinavien, hvor klimaomstillingen ligeledes har høj prioritet.  

Samlet skal dette munde ud i anbefalinger til mulige handlinger på kort og lang sigt, men ligeledes hvordan sygehusene og deres ansatte deltager/præger driften af sygehuset.   

Kontakt

  • Spørgsmål vedr. formalia til ansøgningsprocessen stiles til Trine Demkjær: tbd@sdu.dk 

  • Spørgsmål vedr. det faglige indhold stiles til Sebastian Mernild: mernild@sdu.dk 

Formalia vedr. den ph.d.-studerende

  • Den ph.d.-studerende skal gennemføre et selvstændigt forskningsarbejde under vejledning, og ph.d.-projektet munder ud i en ph.d.-afhandling. 
  • Den ph.d.-studerende skal som minimum tilbringe 6 måneder hos regionen, enten ved regionshovedkontoret i Vejle eller på et eller flere af regionens sygehuse. Desuden skal den studerende gennemføre et ophold på andre, primært udenlandske, forskningsinstitutioner, private forskningsvirksomheder m.v.  
  • Der er krav til publicering i videnskabelige tidsskrifter, populære videnskabelige tidsskrifter, etc. Opnåelse af erfaring med undervisningsvirksomhed eller anden form for videnformidling, der er relateret til den pågældendes ph.d.-projekt.  
  • Gennemførelse af kurser eller andre lignende uddannelseselementer af et samlet omfang svarende til ca. 30 ECTS-point.  
  • Den Ph.d.-studerende vil udover at indgå i ph.d.-netværk på fakulteterne også indgå i tværfaglige netværk under SDU Climate Cluster.  
  • Der vil være halvårlige rapporteringer om ph.d.-forløbet/fremdriften, samt halvårlige møder med regionen. Ansøgningsudvælgelsen vil ske af SDU Climate Cluster evaluerings-board, i samspil med regionen. 
  • Redaktionen afsluttet: 03.10.2022