Skip to main content
Uge 40 2024

Mere end hver anden skole underviser ikke i livreddende førstehjælp

Over halvdelen af landets grundskoler lever ikke op til loven om at undervise elever i førstehjælp. Skolerne selv siger, at de mangler kompetencer og kendskab til loven.

Siden 2005 har det været lovpligtigt for folkeskoler at undervise elever på 6.-9. klassetrin i livreddende førstehjælp. Alligevel er det kun under halvdelen af landets skoler, der gør det.

Det viser en landsdækkende undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet. Undersøgelsen er gennemført for Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Dansk Råd for Genoplivning.

”Vi lavede en lignende undersøgelse for ti år siden, og her var det cirka 40 procent af skolerne, der ikke levede op til loven om undervisning i førstehjælp. Nu er det 58 procent af skolerne, så det lader til, at det går i den forkerte retning,” siger videnskabelig assistent og en af forskerne bag undersøgelsen, Calina Leonhardt fra Statens Institut for Folkesundhed.

Kender ikke lovgivningen

Ifølge undersøgelsen er der ellers stor opbakning til undervisning i livreddende førstehjælp. Langt de fleste skoleledere og klasselærere synes, at undervisningen er vigtig og bør prioriteres på linje med fag som for eksempel sundheds- og seksualundervisning. Alligevel er det svært for skolerne at implementere undervisningen.

”Udfordringen er, at mange skoler ikke kender lovgivningen. For eksempel er det mere end hver anden skoleleder og fire ud af fem klasselærere, der ikke ved, at undervisning i førstehjælp er obligatorisk. Samtidig vurderer langt størstedelen af lærerne, at de ikke har kompetencer til at undervise i livreddende førstehjælp, og de har heller ikke oplevelsen af, at det forventes af dem,” siger Calina Leonhardt.

Undersøgelsen er gennemført i maj og juni 2024 og er støttet af TrygFonden.

I alt har 418 skoleledere og 378 klasselærere for 9. klassetrin fra folkeskoler, friskoler og private skoler landet over svaret på spørgsmål.

Kontakt: Videnskabelig assistent Calina Leonhardt, tlf.: 6550 1968, e-mail: cleo@sdu.dk, og seniorforsker Susan Andersen, tlf.: 6550 7816, e-mail: suan@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere?

rapport

English version

Redaktionen afsluttet: 02.10.2024