Skip to main content
Uge 16 2024

Stigningen i børn og unges forbrug af tobak og nikotin er bremset op for første gang i flere år

Børn og unges forbrug af tobaks- og nikotinprodukter er stagneret, dog stadig på et meget højt niveau. Ifølge en ekspert kan opbremsningen skyldes, at nogle af de politiske tiltag på området er begyndt at virke.

Udviklingen i børn og unges forbrug af blandt andet cigaretter, e-cigaretter, nikotinposer og vapes er bremset op for første gang i fire år. 

Det fremgår af den seneste rapport fra §RØG-undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed, der hvert år undersøger tobaks- og nikotinforbruget blandt børn og unge mellem 15-29 år.

Rapporten bygger på data fra over 9.000 børn og unge, der har svaret på spørgsmål om deres tobaks- og nikotinvaner.

Den viser, at 36 procent bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, mens 7,5 procent bruger to eller flere.

”Siden 2020 har vi set, at de unges forbrug steg, men for første gang i en årrække er der nu en opbremsning. Det er selvfølgelig positivt, men det er samtidig vigtigt at understrege, at stagnationen sker på et højt niveau. Det er mere end hvert tredje barn eller ung, der bruger tobak eller nikotin, og det er stadig alt for mange,” siger Lotus Sofie Bast, seniorforsker og ekspert i tobaks- og nikotinforebyggelse ved Statens Institut for Folkesundhed.

Cigaretter er steget i pris

§RØG-undersøgelsen blev iværksat i forbindelse med, at regeringen og et bredt flertal af folketingets partier i 2019 vedtog en handleplan mod børn og unges rygning.

Handleplanen betød blandt andet, at der blev indført røg- og nikotinfri skoletid, at tobak- og nikotinprodukter ikke længere måtte være synlige i butikkerne, og at priserne på tobak blev sat op. I dag koster en pakke med 20 cigaretter cirka 60 kr., og priserne på nikotinposer er også steget.

Ifølge Lotus Sofie Bast kan det godt se ud som om, at prisstigningerne på cigaretter og nikotinposer er begyndt at slå igennem.

”En tredjedel af de børn og unge, der har forsøgt at stoppe med at ryge cigaretter, fortæller, at en medvirkende faktor er, at prisen er blevet for høj. Det samme siger 41 procent af dem, der har forsøgt at droppe nikotinposerne.”

Ser cigaretter i butikkerne

Andelen af børn og unge, der ser tobaks- og nikotinprodukter synligt fremme i butikkerne, er samtidig faldet.

Hvor 76 procent i 2020 angav, at de inden for den seneste måned havde set tobaks- og nikotinprodukter synligt fremme i butikkerne, er det nu 63 procent.

”Det er selvfølgelig positivt, at der er sket et fald. Men det er stadig langt over halvdelen af børn og unge, der ser cigaretter og nikotinposer i butikkerne. Derfor er det vigtigt fortsat at håndhæve udstillingsforbuddet,” siger Lotus Sofie Bast.

Damper løs i skoletiden

Der har været røg- og nikotinfri skoletid siden 2021. Alligevel er der stadig mange børn og unge, der bruger tobaks- og nikotinprodukter i skole- og undervisningstiden.

For eksempel ses, at langt over halvdelen af de folkeskoleelever, der ryger og vaper, også gør det i skoletiden. Og blandt de elever, der bruger nikotinposer, er det mere end 80 procent, der også gør det i skoletiden.

”Overordnet set kan man sige, at der både er positive og mindre positive tendenser i den seneste rapport. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat nøje følger udviklingen, således at vi løbende kan udvikle og tilpasse indsatser på området. Et sted, hvor der stadig er meget at gøre, er i skolerne, hvor børn og unge stadig ryger, damper og bruger snus og nikotinposer,” siger Lotus Sofie Bast.

TrygFonden finansierer §RØG-undersøgelsen, som udføres i samarbejde mellem Statens Institut for Folkesundhed, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Kontakt: Seniorforsker Lotus Sofie Bast, e-mail: loni@sdu.dk, tlf.: 6550 7809 Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere?

rapport

Redaktionen afsluttet: 17.04.2024