
Grønlandske børn med handicap trives dårligere end deres jævnaldrende
Ny rapport kortlægger for første gang sundhed og trivsel blandt børn med handicap i Grønland.
Børn med handicap i Grønland oplever oftere helbredsproblemer, dårligere trivsel og større risiko for mobning end børn uden handicap. De har også en mindre hensigtsmæssig sundhedsadfærd på en række områder.
Det viser en ny videnskabelig rapport, udarbejdet af HBSC Greenland og Center for Folkesundhed i Grønland ved Statens Institut for Folkesundhed i samarbejde med Tilioq, den grønlandske handicaptalsmandsinstitution.
Rapporten bygger på svar fra 2.180 grønlandske børn i 5.-10. klasse, der i forbindelse med Skolebørnsundersøgelsen i Grønland i 2024 har besvaret spørgsmål om deres sundhedsadfærd, helbred og trivsel.
Ni procent af børnene oplyser, at de har et diagnosticeret handicap eller en længerevarende sygdom såsom type 1-diabetes, børnegigt, ADHD eller nedsat hørelse eller mobilitet. Disse ni procent er defineret som havende et handicap i rapporten.
"De fleste børn trives generelt godt, men det er tydeligt, at børn med handicap oftere oplever fysiske og mentale helbredsproblemer. De rapporterer for eksempel hyppigere hovedpine, mavepine og søvnproblemer og føler sig oftere i dårligt humør," forklarer Birgit Niclasen, ansvarlig for Skolebørnsundersøgelsen i Grønland og en af rapportens forfattere.
Flere oplever mobning og ensomhed
Børn med handicap har endvidere lavere selvvurderet livskvalitet, de føler sig oftere ensomme, og en større andel har prøvet at ryge hash.
De oplever også mere mobning – 66 procent af børn med handicap angiver, at de har været udsat for mobning, sammenlignet med 54 procent af børn uden handicap. Særligt drenge med handicap og de yngste elever i 5.-6. klasse med handicap oplever i højere grad mobning end deres kammerater uden handicap.
Men på flere områder er der ingen markant forskel mellem børn med og uden handicap. Lige mange deltager i fritidsaktiviteter, de fleste er glade for at gå i skole, og 79 procent i begge grupper har mindst to fortrolige familiemedlemmer.
Rapporten viser desuden, at børn med handicap oftere bruger tid i naturen sammen med deres familie end børn uden handicap.
Undersøgelsen har begrænsninger
Internationale studier viser, at omkring 20 procent af børn i samme aldersgruppe i andre lande har et handicap eller en længerevarende sygdom.
Ifølge medforfatter til rapporten, studentermedhjælper Mie Mølgaard Andersen, tyder det på, at undersøgelsen ikke har fanget alle børn med handicap i Grønland. Det kan skyldes underdiagnosticering eller udfordringer med at inkludere elever fra specialklasser, hvor man forventer at finde en højere andel af børn med handicap.
"Vi skal derfor tolke resultaterne med forsigtighed. Sandsynligvis er børn med sværere handicap underrepræsenterede, da det kræver flere ressourcer at inkludere dem i undersøgelsen. Samtidig kan børn fra ressourcestærke familier være overrepræsenterede, fordi de har større sandsynlighed for at få en diagnose og gå i almindelige folkeskoleklasser," siger hun.
Alligevel håber begge forfattere, at rapporten kan være et vigtigt skridt mod at skabe bedre vilkår for børn med handicap i Grønland.
"Rapporten er en vigtig start. Vi håber, at den kan inspirere til målrettede forbedringer, der gavner alle børn," siger Birgit Niclasen.
Fakta
Skolebørnsundersøgelsen har siden 1994 belyst skolebørns sundhed i Grønland som en del af den internationale HBSC-undersøgelse. Undersøgelsen gennemføres nu hvert andet år i Grønland, så næste undersøgelse ligger allerede klar i 2026.
Kontakt: Forskningsleder Birgit Niclasen, HBSC Greenland og Center for Folkesundhed i Grønland, Statens Institut for Folkesundhed, SDU
Tlf.: +299 523832
E-mail: bivn@nanoq.gl eller bivn@sdu.dk