Skip to main content
Uge 4 2025

Hver dag kommer over 1.700 danskere ud for en ulykke

Skader og ulykker er blandt de største årsager til sygelighed og indlæggelser på danske sygehuse. Det viser data fra det nye danske ulykkesregister.

Hver dag ender mere end 1.700 danskere på skadestuen eller sygehuset som følge af ulykker og skader. Flere personer oplever gentagne skader, og det resulterer sammenlagt i over én million årlige såkaldte kontakter til skadestuer og hospitaler.

Det viser nye tal fra det danske ulykkesregister, som Statens Institut for Folkesundhed står bag. Registreringen dækker perioden 2010-2022.

Langt de fleste skader sker under leg og anden fritidsaktivitet eller sport og motion – for eksempel tegner leg og anden fritidsaktivitet sig for 20 procent af alle ulykker. Også hjemmet er en farlig zone: Over 10 procent af ulykkerne opstår i forbindelse med husligt arbejde. Derudover fylder trafikulykker i statistikken.

Ulykkesstatistikken dækker også over tragiske hændelser som vold, selvmord, selvmordsforsøg og selvskade. I gennemsnit dør cirka 2.000 personer årligt som følge af en ulykke. 

Ifølge forsker Mette Rasmussen fra Statens Institut for Folkesundhed udgør de mange ulykker et alvorligt sundhedsproblem:

"Ulykker er en af de væsentligste årsager til sygelighed og indlæggelser på landets hospitaler. Derfor er forebyggelse afgørende, både for den enkelte borger og for samfundet som helhed," siger hun.

Ulykker rammer bredt på tværs af befolkningen, men især børn og unge (0-29 år) samt de ældste borgere (75 år og ældre) er særligt udsat.

Sociale og geografiske forskelle

De nye tal viser også markante sociale og geografiske forskelle i ulykkesforekomsten. Borgere med grundskole som længste uddannelse kommer ud for markant flere ulykker end personer med videregående uddannelser.

Geografisk set tegner Region Nordjylland og Region Midtjylland sig begge for færre ulykkeskontakter, end man kunne forvente baseret på indbyggerantal.

Omvendt har Region Syddanmark den højeste andel af ulykkeskontakter i forhold til antal indbyggere.

Ifølge Mette Rasmussen kan de geografiske forskelle skyldes flere faktorer:

"I nogle regioner er der længere afstand til hospitalet, hvilket kan reducere antallet af registrerede kontakter. Det kan heller ikke udelukkes, at lokale forskelle i aktiviteter og forebyggelse kan spille en rolle."

Det danske ulykkesregister er en videreførelse og videreudvikling af det tidligere Ulykkesregister. Formålet med det danske ulykkesregister er at analysere forekomsten af ulykker i Danmark og beskrive årsager og konsekvenser til brug i planlægning og evaluering af den forebyggende indsats mod ulykker.

Kontakt: Forsker Mette Rasmussen, e-mail: meras@sdu.dk, tlf.: 6650 4344, Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du vide mere?

Rapport

English version

Redaktionen afsluttet: 22.01.2025